Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #3270 από ΠΠΔ
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Αν και η "Κυριακή των Μανιταριών" ξεκίνησε με πολύ άσχημους οιωνούς , εν τούτοις εξελίχθηκε με εξαιρετική επιτυχία και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολλούς επισκέπτες του χωριού και σε μας τους ίδιους βεβαίως. Στις 08:00 μια απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ μάθαμε ότι θα κρατήσει ως τις12:00 και το ψιλόβροχο διαρκώς μας απειλούσε μέσα από την βαριά ομίχλη που μας περικύκλωνε , κομμάτια-κομμάτια που ασταμάτητα ανέβαιναν από το λεκανοπέδιο του Καλαμά χαμηλά. Εν τω μεταξύ οι πρώτοι επισκέπτες φάνηκαν πολύ νωρίς και μας εντυπωσίασαν αφού μάλιστα ο κοντοχωριανός δάσκαλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Στάθης ερμήνευσε μελωδικότατα τα τροπάρια του Γ' ήχου , ως προεξάρχων του Ψαλτηρίου. Αλλά και οι τρεις αδελφοί Λώλου με πλήρη οικογενειακή σύνθεση ήταν μια ευχάριστη νότα , καθώς αυξήθηκαν πολύ τα παιδικά πρόσωπα ανάμεσα στο συνηθισμένο ηλικιωμένο εκκλησίασμα. Μετά τις 10:30 όλο και γέμιζε η πλατεία από αυτοκίνητα και η στάθμευση τους ήταν πλέον αδύνατη ( από πολλούς εκφράστηκε ως παράπονο και μειονέκτημα του χωριού μας αυτό). Ευτυχώς η ΔΕΗ έστειλε 45 λεπτά πιο γρήγορα το ρεύμα και έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα με επίσκεψη στο Μουσείο. Ο κόσμος πολύς και όλο ερχόντουσαν .Στη συνέχεια η αίθουσα του Σχολείου γέμισε. Στις πρώτες σειρές είδαμε τον βουλευτή του νομού μας κ. Μ. Κάτση, την κ. Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους.







Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε την εναρκτήρια ομιλία σχετικά με την εκδήλωση και τον Σύλλογο και στη συνέχεια μέλη του Συλλόγου μανιταρόφιλων Ηπείρου πήραν το λόγο και ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα για τα μανιτάρια, πραγματικά οι περισσότεροι τα ακούγαμε για πρώτη φορά.





Χαιρετισμό απηύθηνε και ο πρόεδρος του χωριού , ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε τις αφίσες τις εκδήλωσης και διέθεσε από την προσωπική του πινακοθήκη πίνακες - φωτογραφίες με θέματα της περιοχής, για την διακόσμηση της αίθουσας





Επόμενος ομιλητής ήταν ο δικός μας Νικόλας, που μας παρουσίασε τα μανιτάρια της εποχής που συνέλεξε στα δάση του χωριού μας, ένα από κάθε είδος , απλωμένα πάνω σε ένα τραπέζι και μάλιστα χωρισμένα σε δύο μέρη, τα φαγώσιμα και τα απαγορευμένα. Μας τα έδειξε ένα -ένα , με το όνομά τους το επιστημονικό και το κοινό, με τις ιδιότητες που έχει το κάθε είδος και ιδιαιτέρως επισήμανε το θανατηφόρο αμανίτη που αρκεί με 50 γραμμάρια να φέρει το θάνατο και μάλιστα αυτή την εποχή αφθονεί. Προσοχή!!!





Αυθεντία όντως ο Νικόλας , συνδυάζει την πατροπαράδοτη γνώση , την εμπειρία αλλά και μελέτη , αφού εχει διαβάζει όλα σχεδόν τα περί μανιταριών βιβλία. Με μεγάλη άνεση μας δείχνει ποια πρέπει να τρώμε και πια να πετάμε , μάλιστα στις εξορμήσεις του συναντιέται ακόμη και με Ιταλούς μανιταροσυλλέκτες και ανταλλάσσει πληροφορίες. " Αυτό εμείς το πετάμε , οι Ιταλοί το τρώνε"!



Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά εδεσμάτων , πλήθος συνταγών, πραγματικά πεντανόστιμων, τσίπουρο και κρασάκι, με την συνοδεία του παραδοσιακού κλαρίνου από τον νεαρό Χρήστο Μαρτίνη και τον Γιώργο Στάθη να δίνει άψογα το ρυθμό με το ντέφι του.
Στο τέλος δόθηκε η υπόσχεση την επόμενη φορά να υπάρχει και βόλτα στο δάσος ώστε να δούμε τα μανιτάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, οι επισκέπτες άρχισαν να αναχωρούν οι περισσότεροι , έμειναν όμως και αρκετοί που τους προσέλκυσαν οι μυρωδιές από την ψησταριά του Γιώργου , που την τίμησαν δεόντως,συνδυάζοντας τις ελαφρές μανιταρογεύσεις με ροδοκόκκινα τρυφερά σουβλάκια κοτόπουλου!!!
Συνημμένα:
Last edit: 8 Χρόνια 5 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.146 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
Ιλαρίωνος οσίου του νέου, Ηρωδίωνος εκ των 70 αποστόλων
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com