Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

Πολύδροσο. Παλιά ονομασία Βλαχώρι. Χωριό στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χωριό σε ένα πανέμορφο τόπο. Ανάμεσα στο Φαράγγι του Καλαμά, το δάσος του Ζαλόγγου και τη Λαμπανίτσα- την Ελαταριά της γεωγραφίας. Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Βεντερίκου, με αγνάτιο στην επιβλητική και εμβληματική Μουργκάνα.

Η γεωμορφολογία της περιοχής, ένας ύμνος στα βουνά και τα νερά, τα ποτάμια και τις βρύσες. Νερά που κυλάνε από παντού και, θαρρείς, από πάντα! Νερά που κυλάνε μνήμες, ιστορίες, βιωμένο χρόνο. Νερά που γίνονται ουράνια λευκή θάλασσα τέτοιον καιρό, ντύνοντας με αντάρα τον αιθέρα.

Το οικιστικό περιβάλλον του χωριού, ένας ύμνος στους κατοίκους του και τα έργα τους.

Ξωκκλήσια κι εκκλησίες. Ο Άγιος Δημήτριος, του 1577, προστάτης του χωριού, στο κέντρο του χωριού. Η Παναγιά στη Ζαγορά, στην παλιά τοποθεσία του χωριού. Ο Άγιος Γεώργιος, η Μονή της Μίχλας, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή με το ξακουστό πανηγύρι της.

Στολίδι του χωριού το Λαογραφικό Μουσείο. Το πρώτο που ιδρύθηκε - το 1971- στη Θεσπρωτία, και από τότε διαρκώς εμπλουτίζεται και πρωτοπορεί με καινοτόμες παρουσιάσεις.

Στολίδια του χωριού οι κάτοικοι και οι απόδημοί του. Ταξιδεύοντας στις διαδρομές της ανάγκης και της βιοπάλης ως  τις άκριες του κόσμου ποτέ δεν λησμόνησαν το γενέθλιο τόπο, επιστρέφοντας ξανά και ξανά, συμβάλοντας στην προκοπή του.

Στολίδια του χωριού και οι νέοι του. Αποζητούν πολύτροπα το γενέθλιο τόπο, προσφέροντας πολύκαρπα τη ζωντάνια τους για το μέλλον του. Κι αυτός ο διαδικτυακός τόπος, που διαρκώς θα εμπλουτίζεται, ένας τέτοιος καρπός είναι.

Στολίδια του χωριού και οι Σύλλογοί του, ο Φιλοπρόοδος και η Αδελφότητα. Συλλογικοί φορείς που πασχίζουν να αναδείξουν το Πολύδροσο όχι μόνο ως τόπο της συλλογικής καταγωγής και μνήμης αλλά ως κοινό τόπο ενός συλλογικού οράματος ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του. Φιλοπρόοδος και Αδελφότητα  πορεύονται μαζί, καρπός της συνεργασίας τους και ο κοινός διαδικτυακός τόπος www.polydroso.gr.

Πολύδροσο, ένας όμορφος τόπος για να προέρχεσαι, να έρχεσαι και να επιστρέφεις!

Πολύδροσο, ένας συναρπαστικός τόπος που σε περιμένει να τον ανακαλύψεις και να σου αποκαλυφθεί! Εδώ πάνω φυτρώνουν ωραίες ιδέες και ομορφότερα όνειρα... Εδώ η γνώση, η γνωριμία του τόπου δεν λειτουργεί σαν ανακάλυψη αλλά σαν αποκάλυψη!

 

Πες Το

Μαριορή - 15/04/2019 - 21:59

Η Αδελφότητα βραβεύει με απόφαση του ΔΣ που ανακοινώσαμε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, τον Νικόλαo Ράπελλα, γιο του συγχωριανού μας Δημήτρη Ράπελλα και τον Ηλία Ρωμανό, γιο της εκ Πολυδρόσου Βαγγελιώς Μαρτίνη για την προσφορά τους στο polydroso.gr

Μαριορή - 13/04/2019 - 23:49

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ, Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 289, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ, ΩΡΑ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

adelfotita - 27/02/2019 - 19:31

Παρακαλώ δηλώστε άμεσα στα μέλη του ΔΣ της Αδελφότητας πόσες προσκλήσεις θέλετε για το χορό της Κυριακής. Έχουμε ήδη αρκετές συμμετοχές, όπως και προσφορά ενός ρολογιού 150 ευρώ για κλήρωση σε όσους έρθουν από τον συγχωριανό κ. Βαγγέλη Μάκο!

Μαριορή - 21/12/2018 - 00:22

Με λύπη ενημερώνουμε τους χωριανούς για την απώλεια του μπάρμπα Χρίστου Καττή. Καλό ταξίδι μπάρμπα Χρίστο,θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς.

Μαριορή - 03/10/2018 - 23:47

Στις προθέσεις της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών είναι να οργανώσει εκδρομή με πούλμαν στο χωριό για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το δηλώσουν ως τις 8 Οκτ στην Κλεοπάτρα Σβανά.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Κυριακή
26
Μαΐου
2019
Ανατ.: 06.05
Δύση: 20.45
Τελευταίο Τέταρτο
Κυριακή της Σαμαρείτιδος, Κάρπου και Αλφαίου, Αλεξάνδρου
1794
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από τη Θεσσαλονίκη.
1821
Οι Υδραίοι διορίζουν τον Γιακουμάκη Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Σύσταση της Γερουσίας της Πελοποννήσου από την Συνέλευση των Καλτεζών.
1826
Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.
1919
Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.
1941
Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ διατάζει την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com