Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2
View Image Download
2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #2544 από ΠΠΔ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ


Τέσσερα - πέντε αμπέλια μείνανε στο χωριό που συνεχίζουν να καλλιεργούνται ακόμα σήμερα . Αυτόν τον καιρό η αμπελουργία έχει πολλές απαιτήσεις, ο χρόνος θαρρείς δεν επαρκεί. Είναι τα κλήματα πάνω στην μεγάλη ανάπτυξη, αρχίζει η ανθοφορία, και ο καιρός όντας ασταθής φέρνει κατάλληλες συνθήκες για ασθένειες της αμπέλου. Αλλά δεν έχει μόνο το Μάη απαιτήσεις το αμπέλι. Για να φτάσει στο τραπέζι μας ένα ποτήρι καλό , γνήσιο , σπιτικό κρασί ,όλο το χρόνο σχεδόν σε θέλει μέσα . Με το που τελειώνει η προηγούμενη αμπελουργική χρονιά και αρχίζει η κατανάλωση του κρασιού, αρχίζει συγχρόνως η νέα καλλιεργητική φροντίδα, από τα μέσα Νοέμβρη ας πούμε.
Ήδη τα φύλλα πέφτουν και αμέσως κάνουμε το καθάρισμα των κλημάτων , δηλαδή κόβουμε όλα τα κλαδιά που δεν θα μας χρειαστούν αυτή τη χρονιά και απομένει το κλάδεμα. Με την πρώτη ευκαιρία μέσα στο Δεκέμβριο ή Γενάρη χρειάζεται ένα ελαφρύ σκάλισμα( φρεζάρισμα ), ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη των αγριόχορτων.
Τον Φλεβάρη κλαδεύουμε , μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο. Και αρχές Μάρτη οργώνουμε βαθειά , με ταυτόχρονο ξαλάκωμα με την τσάπα της ρίζας κάθε φυτού.
Τον Απρίλη με το ξεκίνημα της βλάστησης αρχίζουμε τα πρώτα βλαστολογήματα, κόβουμε τα λαίμαργα βλαστάρια που φυτρώνουν χαμηλά , ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα μάτια. Τώρα είναι που δεν πρέπει να πέσει χαλάζι γιατί είναι πολύ τρυφερά τα μάτια και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες. Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσουμε και την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών με κατάλληλες επεμβάσεις.
Στα μέσα του Μάη εφαρμόζουμε ένα ελαφρύ σκάλισμα για την καταστροφή των αγριόχορτων που πάνε να φυτρώσουν σε όλο το έδαφος και καλά γύρω απο τη ρίζα. Εν τω μεταξύ αυξάνει η βλάστηση στα κλήματα, και τα βλαστολογήματα εφαρμόζονται συγχρόνως ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και φωτισμός. Όταν η θερμοκρασία ανέβει και έχουμε και βροχές, πρέπει να καταπολεμήσουμε προληπτικά τον περονόσπορο.
Στις αρχές του Ιούνη σχεδόν έχουμε γενική ανθοφορία και κάνουμε το κορφολόγημα και όταν δέσει το σταφύλι κορφοδένουμε και όσο η ζέστη και η ξηρασία αυξάνει έχουμε το νού μας για το ωίδιο ( στάχτιασμα) και στις αρχές Ιουλίου ψεκάζουμε για τελευταία φορά με γαλαζόπετρα ώστε να μείνει το φύλλωμα γερό ώς την ωρίμανση.
Γενικά οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση των ασθενειών του Αμπελιού μπορούν να γίνουν με διάφορα φάρμακα , ακόμη και οικολογικά , με πιό απλά το χαλκό και το θειάφι. Πρέπει όμως μετά από κάθε βροχή αμέσως να επεμβαίνουμε. Αλλά από τα μέσα Ιουλίου και μετά σταματάμε τα πάντα. Ηδη από 15 Αυγούστου αρχίζει το σταφύλι να μαλακώνει και να ανεβάζει την περιεκτικότητα σε ζάχαρο.
Μετά τα μέσα Σεπτέμβρη μπορούμε να τρυγίσουμε αφού σιγουρευτούμε ότι τα ζάχαρα έφτασαν εκεί που πρέπει , δηλαδή γύρω στο 18% και τα οξέα κάτω από 0,10 %.
Τρύγος λοιπόν , μούστος και ζύμωση. Η ζύμωση κρατάει σίγουρα πάνω από ένα μήνα και έμείς την παρακολουθούμε παρατηρώντας το ειδικό βάρος. Όταν κοντεύει στα 0, 995 κάνουμε κάνουμε μετάγγιση και σφραγίζουμε.
Εν τω μεταξύ έχουμε και τα στέμφυλα που μέσα στον Οκτώβρη μπορούμε να τα αποστάξουμε για το καλό - σπιτικό τσιπουράκι.
Περιμένουμε ως τα τέλη Νοέμβρη δοκιμάζοντας πότε - πότε και μόλις διαπιστώσουμε γεύση και διαύγεια καλή , ανοίγουμε και στην υγειά μας!!!
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 7 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • VAGGELIA
  • Το Άβαταρ του/της VAGGELIA
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 7 Μήνες πριν #2545 από VAGGELIA
Απαντήθηκε από VAGGELIA στο θέμα Απ:Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΝΤΩΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ .ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΔΕΝ ΚΑΡΠΕΙ; <<ΓΙΑ ΒΑΛΕ ΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΑΨΕ ΜΕ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΕΨΕ ΜΕ ,ΒΑΛΕ ΓΡΙΕΣ ΜΕΣΟΚΟΠΕΣ ΝΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ,ΒΑΛΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΝΥΠΑΝΤΡΑ ΝΑ ΜΕ ΚΟΡΦΟΛΟΓΗΣΟΥΝ>>.ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.436 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 27/11/2021 - 20:30

Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών της Αδελφότητας και των απανταχού Πολυδροσιτών: Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, Άγιος Δημήτριος Πολυδρόσου

adelfotita - 02/09/2021 - 08:51

Έφυγε η μακροβιότερη συγχωριανή μας, η Όλγα Ντάσκα το γένος Μαρτίνη. Σχεδόν 110 ετών. Καλό της ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της.

adelfotita - 26/06/2021 - 16:09

ΑΥΡΙΟ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 289, ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ, Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ.

adelfotita - 26/06/2021 - 16:04

Τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους της Αδελφότητας στο μέλος της Ελεγκτικής μας επιτροπής κ. Χρήστο Αναγνωστόπουλο (του Ιωάννη) για το θάνατο του αδελφού του Γιώργου Αναγνωστόπουλου. Η κηδεία θα γίνει αύριο στους Αγίους Θεοδώρους, ώρα 14.00.

adelfotita - 03/05/2021 - 01:02

Έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας συγχωριανή η θεία Κατέρω Διώχνου, σύζυγος του Νικόλα Διώχνου. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Αρετή και Γιάννη. Να ζήσουν να θυμούνται τη μανούλα τους.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
28
Ιανουαρίου
2022
Ανατ.: 07.45
Δύση: 17.37
Σελήνη
25 ημερών
Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου οσίου, Ιακώβου οσίου, Χάριτος μάρτυρος
1826
Ο Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο κατά τη ναυμαχία του Αράξου.
1897
Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com