Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2
View Image Download
2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ & Η ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔ

  • Alexandros
  • Το Άβαταρ του/της Alexandros Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
9 Χρόνια 6 Μήνες πριν #3026 από Alexandros
Δύο διαφορετικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις αυτές τις μέρες στην περιοχή μας και λίγο μακρύτερα:

σήμερα ΣΑΒΒΑΤΟ: Ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Πανελλήνια Κίνηση Πολιτών Καθαρός Καλαμάς, τον Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών Καλαμά και Αχέροντα καθώς και τις Ομοσπονδίες Πωγωνίου και Καλαμά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Δράση στον ποταμό Καλαμά 2012" διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα στο Βουτσαρά Δήμου Ζίτσας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 με θέμα : « Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*
09.30 π.μ. Προσέλευση
*
10.00 π.μ. Άνοιγμα Ημερίδας από το Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτριο Ρογκότη
*
10.10 π.μ. Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη
*
10.20 π.μ. Χαιρετισμός από τους οργανωτές και τους επισήμους

ΟΜΙΛΙΕΣ

*
10.40 π.μ. Καλαμάς : Έργα της φύσης και του Ανθρώπου,

Εισηγητής : Μιχαήλ Πασιάκος, Πρόεδρος Κέντρου Ιστορικών.

Μελετών Θεσπρωτίας

*
11.00 π.μ. Επίπεδα Χημικής Ρύπανσης και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον

του Καλαμά,

Εισηγητής: Τριαντάφυλλος. Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων.

*
11.20 π.μ. Η Συμβολή των Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων στην προστασία

Του Περιβάλλοντος,

Εισηγητής: Δημήτριος Βαγενάς, Καθηγητής Περιβαλλοντικών

Συστημάτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων .

Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος

*
11.40 π.μ. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
*
12.00 μ.μ. Υγεία, Βαρέα Μέταλλα και Οικοσύστημα Ποταμού Καλαμά,

Εισηγητής: Βασιλική Καλφακάκου, Αν. Καθηγήτρια Φυσιολογίας

Ιατρικής Σχολής- Υπεύθυνη Μονάδας Περιβαλλοντικής

Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

*
12.20 μ.μ. Βιοποικιλότητα του Ποταμού Καλαμά,

Εισηγητής:Χρύσα Αναστασιάδου, Λέκτορας Τμήματος Βιολογικών

Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

*
12.40 μ.μ. Φυσική Αξία του Καλαμά

Εισηγητής: Θεόδωρος. Κομνηνός, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης

εκβολών Καλαμά-Αχέροντα

*
13.00 μ.μ. Συζήτηση
*
13.30 μ.μ. Λήξη Εργασιών- ΣυμπεράσματαΚαι μεθάυριο ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΔΑΣ στην πανέμΟρφη λίμνη ΖΗΡΟΥ, εκδήλωση με θέμα ¨Η ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" με ομιλία Αλέξανδρου Λαμπρίδη, παρεμβάσεις εκπαιδευτικών περιβαλλοντολόγων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απο όλη την περιοχή και στο τέλος συναυλία! Για αυτή την εκδήλωση το αναλυτικό πρόγραμμα θα το ανεβάσω αύριο, μετά από την ημερίδα στο Βουτσαρά που μας αφορά άμεσα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Alexandros
  • Το Άβαταρ του/της Alexandros Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
9 Χρόνια 6 Μήνες πριν #3027 από Alexandros
Απαντήθηκε από Alexandros στο θέμα Απ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ & Η ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔ
Πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και για την περιοχή του χωριού μας ειπώθηκαν στην Ημερίδα για τον Καλαμά χθες στον Βουτσαρά. Τα σημάδια της επιστημονικής έρευνας είναι τουλάχιστον ανησυχητικά για την κατάσταση του ποταμού μας και τη βιοποικιλότητα στην περιοχή του. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης επεσήμανε στοιχεία ορμονικής διρακτικής δράσης σχετιζόμενα με τη ρύπανση του Καλαμά, άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν την ανησυχητική αύξηση σε φωσφορικά νικέλιο, μόλυβδο στη ροή και τις κοίτες του ποταμού. Μόνο 3 από τα 12 είδη ψαριών δεν είναι υπό εξαφάνιση, τουλάχιστον 10 ζωικά είδη εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια από την περιοχή ενώ ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά είπε ότι με την κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή μας δεν υπάρχει αντικείμενο ενασχόλησης για την περιοχή των Στενών του Καλαμά ενώ όπως πάει η κατάσταση σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει αντικείμενο ούτε στο δέλτα του ποταμού!Και όλα αυτά στην Ήπειρο που θεωρείται περιοχή εξαιρετικής βιοποικιλότητας στα Βαλκάνια ενώ το νησάκι απέναντι από τις εκβολές του Καλαμά, το Πασούδι, θεωρείται από τους ειδικούς ως το σημαντικότερο σημείο του πλανήτη από άποψη βιοποικιλότητας! Αίσθηση προκάλεσε η αρχική εισήγηση του Μιχάλη Πασιάκου που δεν μάσησε τα λόγια του στον καταλογισμό ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.

Η ημερίδα, όπως και άλλες ανάλογες στο παρελθόν, εμπλούτισε τη συλλογική γνώση κι αυτογνωσία αλλά σίγουρα αδυνατεί να δώσει λύσεις σε μια οριακή εποχή για το ποτάμι και την περιοχή μας. Λύσεις καλείται να δώσει η συντονισμένη, συλλογική παρέμβαση όλων όσοι νοιάζονται και αγωνιούν για το πρόβλημα. Σε μια τέτοια κατεύθυνση προετοιμάζει και η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ συνάντηση συζήτησης στην περιοχή των Στενών του Καλαμά, στο χωριό μας, μέσα στον Αύγουστο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού περιβαλλοντικού θεσμού "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ" που ταξιδεύει σε όλη την Ήπειρο από τι1 17 ως και τι;ς 19 Αυγούστου. Σχετικό κάλεσμα σε μορφή παρέμβασης στη χθεσινή Ημερίδα απηύθυνα από μέρους της Πανηπειρωτικής.

Αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ, στις 7 μμ, θα είμαστε στη Λίμνη Ζηρού, αναπτύσσοντας σε εισήγηση το θέμα 'Η ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ", μια εισήγηση με λόγια αλλά και εικόνες και ήχους. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας που εδρεύει στις όχθες της πανέμορφης λίμνης και με την παρουσία μας εκεί στηρίζουμε τον αγώνα για τη λειτουργία το κέντρου. Σε συνημμένο αρχείο μια πρόσκληση για την αυριανή εκδήλωση που θα καταλήξει σε συναυλία - ηπειρώτικο γλέντι!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.107 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 27/11/2021 - 20:30

Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών της Αδελφότητας και των απανταχού Πολυδροσιτών: Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, Άγιος Δημήτριος Πολυδρόσου

adelfotita - 02/09/2021 - 08:51

Έφυγε η μακροβιότερη συγχωριανή μας, η Όλγα Ντάσκα το γένος Μαρτίνη. Σχεδόν 110 ετών. Καλό της ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της.

adelfotita - 26/06/2021 - 16:09

ΑΥΡΙΟ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 289, ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ, Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ.

adelfotita - 26/06/2021 - 16:04

Τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους της Αδελφότητας στο μέλος της Ελεγκτικής μας επιτροπής κ. Χρήστο Αναγνωστόπουλο (του Ιωάννη) για το θάνατο του αδελφού του Γιώργου Αναγνωστόπουλου. Η κηδεία θα γίνει αύριο στους Αγίους Θεοδώρους, ώρα 14.00.

adelfotita - 03/05/2021 - 01:02

Έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας συγχωριανή η θεία Κατέρω Διώχνου, σύζυγος του Νικόλα Διώχνου. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Αρετή και Γιάννη. Να ζήσουν να θυμούνται τη μανούλα τους.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
28
Ιανουαρίου
2022
Ανατ.: 07.45
Δύση: 17.37
Σελήνη
25 ημερών
Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου οσίου, Ιακώβου οσίου, Χάριτος μάρτυρος
1826
Ο Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο κατά τη ναυμαχία του Αράξου.
1897
Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com