Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
13 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 3 Μήνες πριν #2872 από ΠΠΔ
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Βδομάδα με πολλά γεγονότα στο χωριό και τούτη που πέρασε, καθώς πάμε προς το τέλος του Φθινόπωρου. Πρώτα – πρώτα μας ήρθε Τρίτη πρωί η «απευκταία» είδηση από Αθήνα: ο παππούς – Γιώργος Παπαγιαννάκης έχασε τη μάχη της ζωής λίγο μετά το σοβαρό χειρουργείο που υποβλήθηκε. Την Τετάρτη το μεσημέρι αφίχθηκε στο χωριό όπου και έγινε η κηδεία με την φροντίδα της οικογένειας του γυιού του Γιάννη. Έτσι ο παππού- Γιώργος , Θεός συγχωρέστον, έγινε ο πρώτος Κρητικός που « έμεινε » για πάντα στο Πολύδροσο. Οι λιγοστοί χωριανοί άπαντες παρόντες, λίγοι Πλακωτιώτες, μεταξύ αυτών να αναφέρουμε και τον νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Στάθη που έψαλε κιόλας στην Εξόδιο Ακολουθία , ψάλτης καλλίφωνος και γνώστης του αντικειμένου, παπαδογυιός και δάσκαλος να μη ξεχνάμε. Ήρθαν και 15 περίπου συγγενείς από Αθήνα και Κρήτη , με πολλή περιπέτεια και κατακουρασμένοι οι άνθρωποι, αφού το αεροπλάνο τους έφερε ως τα Γιάννενα, βρήκε μπόρα , δεν προσγειώθηκε, γύρισε πίσω και ήρθαν με λεωφορείο αργά τη νύχτα. Ήταν μια μέρα βροχερή και κρύα , αλλά σημάδι και τούτο, με το που βγήκαμε από την εκκλησία σταμάτησε η βροχή , είδαμε μάλιστα και λίγο ήλιο, έγινε η πορεία με τα πόδια ως συνήθως προς το Κοιμητήριο, η ταφή και η επιστροφή και στο λεπτό ξανάρχισε να ρίχνει «καρέκλες» . Ε! όταν βλέπεις τέτοια πράγματα να συμβαίνουν είναι να μη λες : « τόχε με το ίσιο ο μακαρίτης , νάναι αναπαυμένη η ψυχούλα του»!!!
Την ίδια μέρα και ώρα κηδεύονταν στο πάνω Ζάλογγο η μητέρα του Βασίλη Μάρκου, γαμπρός χωριανός ο Βασίλης, η γυναίκα του είναι η Περσεφόνη, μια μονάχα έχομε στο χωριό. Σε δυό μέρες άλλο πάλι δυσάρεστο μαντάτο : Ο Ηλίας Μαρτίνης , κάτοικος Άνω Ζαλόγγου με καταγωγή από το χωριό μας πέθανε μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , ξεκίνησε με εγκεφαλικό επεισόδιο και εξελίχθηκε σε πνευμονικό οίδημα, ετών 76 ο Ηλίας , γνωστός όχι μόνο στο χωριό μας που είχε συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και γνωστούς , είχε πάει μάλιστα εδώ στο σχολείο εκείνα τα χρόνια. Γραμματέας συνταξιούχος, ψάλτης στο χωριό του και πολυάσχολος άνθρωπος, μαζεύτηκε πολύς κόσμος για τον ύστατο χαιρετισμό. Δεν φτάνουν όμως αυτά , εκεί που πίνανε τον καφέ οι άνθρωποι και χαιρετούσαν τους οικείους του μακαρίτη, ένας 70/χρονος Χριστιανός από το Βερενίκη , έπαθε ανακοπή καρδιάς μέσα στο καφενείο και δεν πρόλαβαν τίποτα οι γιατροί να κάνουν.
Με όλα τούτα που γίνανε Ανατολικά και Δυτικά του Φειντερίκου , βάλε και το γενικότερο κλίμα της ευρύτερης πατρίδας μας , που να βρεθεί η αισιοδοξία να αντιμετωπίσει κανείς τον επερχόμενο σε δυο μόλις μέρες χειμώνα;
Τι είπα χειμώνα , λες και δεν ήταν χειμωνιάτικη όλη η βδομάδα! Το νερό που έπεσε αυτές τις μέρες ! Όλες ήταν βροχερές και βροχές ραγδαίες μάλιστα , φουσκώσαν τα νερά παντού. Ιδιαίτερα την Παρασκευή το βράδυ είχε τόσο δυνατό νοτιά και βροχή όλη νύχτα, αστραφταριές και μπουμπουνητά , λαχταρίσαμε ! Ξημέρωσε το Σάββατο και παντού τρέχανε νερά. Ρέματα σαν ποτάμια και αυτός ο Καλαμάς ήταν το κάτι άλλο! Κόντευε να φτάσει στου Λίγια- Ντρίκου την καλύβα, κι όπως είπαν στη Σκάλα των Φιλιατών και στην Κορύτιανη είχε βγει στο δρόμο, στην άσφαλτο και έκλεισε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.



Η Λούτσα ξέχειλη πέρα για πέρα , πρώτη φορά τούτα τα χρόνια , αφού το νερό έφτασε τα πόδια του ψαροφάη που είναι «αραγμένος » πάνω στην πέτρα ! Δένδρα ξεριζώθηκαν , κατολισθήσεις έγιναν , μάλιστα στο δρόμο προς Γιάννενα , κατέβηκε η πλαγιά , 2 χιλιόμετρα πιο πάνω από το Βουτσαρά, και έκλεισε ο δρόμος για ένα διάστημα. Αλλά , εκεί που ο Θεός μας πλημμύρισε στο νερό , την Κυριακή δεν είχαμε νερό στα σπίτια μας !!! Άλλο θιάμα και τούτο διακοπή νερού το καλοκαίρι, διακοπή και το χειμώνα; Έτοιμοι ήσαν μερικοί να τα βάλουν με τον πάρεδρο, μα είχαν κοπεί και τα κανάλια , ούτε τηλέφωνα είχαμε, όσο και τα κινητά κόπηκαν κάνα – δυό ώρες, αμάν με ποιόν να τα βάλουμε ! Τέλος μάθαμε τι είχε συμβεί : Μεγάλη κατολίσθηση στη Βαρμπόμπα , κόπηκε ο δρόμος και μαζί και το δίκτυο ύδρευσης για το χωριό μας.
Υπομονή , υπομονή παιδιά, σε δυό μέρες μπαίνει ο χειμώνας!!!
Συνημμένα:
Last edit: 13 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.117 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
Β' Χαιρετισμοί, Μάρκου Αρεθουσίων, Κυρίλλου, Ευσταθίου
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com