Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1770 από Μαρία Λ
Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε δημιουργήθηκε από Μαρία Λ
Χρόνια πολλά σε όλους για τη σημερινή μέρα.


Τα υπόλοιπα αφαιρούνται... για μια ακόμη φορά ενόχλησαν...<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, στις: 27.07.07 10:26

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • nikos
  • Το Άβαταρ του/της nikos
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1771 από nikos
Απαντήθηκε από nikos στο θέμα Απ:Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε
Παρα πολυ όμορφο βίντεο.

Το έβαλα στην κεντρική σελίδα!!
:cheer:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • nikos
  • Το Άβαταρ του/της nikos
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1772 από nikos
Απαντήθηκε από nikos στο θέμα Απ:Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε
Καλα κι εσυ μεχρι κ τις φωτος εβγαλες...!!
Μονο η μουσική ήταν το πρόβλημα λογω copyright!!

Μην μας πανε κ μέσα!! :)
:silly:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1773 από Μαρία Λ
Απαντήθηκε από Μαρία Λ στο θέμα Απ:Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε
nikos έγραψε:

Καλα κι εσυ μεχρι κ τις φωτος εβγαλες...!!
Μονο η μουσική ήταν το πρόβλημα λογω copyright!!

Μην μας πανε κ μέσα!! :)
:silly:


Το copyright αγαπητέ Νίκο, είναι στη φαντασία ορισμένων. Εγώ αυτό το βίντεο το έφτιαξα για να τιμήσω τον άνθρωπο που τραγούδησε και τον άνθρωπο που έκανε την καταγραφή. Το Θεολόγο Διώχνο και το Γεώργιο Μέγα. Ο πρώτος ήταν παππούς μου και ο δεύτερος νονός μου. Κι αν είναι να με πάνε μέσα για το λόγο αυτό, ας με πάνε.

Φαίνεται στα μυαλά ορισμένων ο πλούτος του λαού μας είναι για να μένει σε αραχνιασμένα υπόγεια.

Για μένα ο πολιτισμός του λαού μας ανήκει σε όλους και δεν μπορεί να μπαίνουν φραγμοί για να τον απολαύσουμε. Όπως και στην Ακρόπολη που το κράτος κατάλαβε το λάθος των προηγούμενων δεκαετιών και σταμάτησε να κόβει εισιτήριο στους έλληνες.

Copyright σε τι; Στη φωνή του παππού μου; Ποιος το έχει το δικαίωμα αυτό να μου επιβάλλει τέτοιους κανόνες;

Ποιος έχει το δικαίωμα να μου απαγορεύσει να \&quot;αναστήσω\&quot; τη φωνούλα του μια μέρα που όλα μου τον θυμίζουν;

Κρατώ την πίκρα μου όλη. Να είναι καλά όσοι φρόντισαν έτσι απλόχερα για μια ακόμα φορά να μου την προσφέρουν. Και θυμάμαι τη συμβουλή του παππού μου σε τέτοιες περιπτώσεις.

\&quot;Να ρωτάς τον εαυτό σου:
- Έφταιξα;
Αν έφταιξες, ζήτα συγνώμη.
Αν δεν έφταιξες, τράβα παρακάτω και μη δίνεις σημασία.\&quot;


Κι εγώ λέω πως δεν έφταιξα. Κι ο καθένας ας κρίνει...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • α.λ.
  • Το Άβαταρ του/της α.λ.
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1775 από α.λ.
Απαντήθηκε από α.λ. στο θέμα Απ:Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε
Το video δυστυχώς δεν κατάφερα να το δω, στο χωριό η ταχύτητα είναι απελπιστική και δεν το κατέβασε. Η ηχογράφηση, από ό,τι κατάλαβα, προέρχεται από την Ακαδημία Αθηνών, μας παραχωρήθηκε με όρους και σε περίπτωση που διπιστωθεί παραβίασή τους αυτός που θα την \&quot;πληρώσει\&quot; είναι αυτός που υπέγραψε για να πάρει την ηχογράφηση. Πριν λίγο, μόλις, καιρό ζητήσαμε να μας δοθεί η δυνατότητα να εκδόσουμε μικρό αριθμό cd με τις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις το οποίο να διανεμηθεί δωρεάν σε απογόνους, φίλους και συγχωριανούς των συμμετεχόντων, Θεολόη Διώχνου και Χαλκιάδων. Τυπικά η αίτηση θα κριθεί τον επόμενο μήνα. Ως τότε, έχοντας δώσει ήδη την ιστοσελίδα του χωριού στην αίτηση των φορέων μας, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να δούνε ότι ζητάμε την άδεια δημόσιας ακρόασης τη στιγμή που έχουμε \&quot;ανεβάσει\&quot; ήδη ηχογράφηση στο διαδίκτυο. Κι εδώ η ευθύνη δεν θα ήταν μόνο προσωπική αλλά και των συλλογικών φορέων του χωριού που έχουν την ευθύνη της ιστοσελίδας. Γιατί να μπλέκουμε λοιπόν σε τέτοιες διαδικασίες ενώ ίσως σε λίγο καιρό να μπορούμε να έχουμε λύση; Ψυχραιμία και υπομονή! Αν κι οι διαπιστώσεις για τα αρχαχνιασμένα υπόγεια των αρχείων και των συλλογών δεν απέχουν από την πραγματικότητα όπως και κι ο σχολιασμός για τα μνημεία μας και την ελεύθερη πρόσβαση. Στο μεταξύ όποιος θέλει μπορεί να ανεβάσει δικές του ηχογραφήσεις, όσο για τον παπού Θεολόη μπορώ να διαθέσω επαγγελματικές ηχογραφήσεις που πραγματοποίησα μαζί του το 2002, δυστυχώς δεν ξέρω να τις ανεβάσω ο ίδιος.

Υ.Γ. Απόσ ΄σήμερα, λόγω φεστιβάλ πολυφωνικού, ίσως να μην έχω δυνατότητα πρόσβασης στην ιστοσελίδα, οπότε αν δεν γράφω σημαίνει ότι δεν μπήκα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1776 από Μαρία Λ
Απαντήθηκε από Μαρία Λ στο θέμα Απ:Πανηγύρι σήμερα. Πανηγύρι και τότε
Όταν κάτι δεν το έχουμε καν δει, δεν αναστατώνουμε τον κόσμο όλο πως θα μας πάνε μέσα. Στο κάτω κάτω γνωρίζεις πολύ καλά ό,τι ουδέποτε μου έχεις δώσει το παραμικρό ντοκουμέντο ηχητικό είτε από την Ακαδημία είτε από τα επαγγελματικά σου. Επομένως δεν έχεις και καμιά ευθύνη για ό,τι εγώ ανέβασα.

Η ιστοσελίδα τώρα... Ναι. Σωστό και δίκιο. Αν κάτι είναι παράνομο, οφείλετε να το κατεβάσετε. Όμως, μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις. Κι εμένα αυτό με πίκρανε περισσότερο από κάθε τι άλλο. Να δέχομαι ξαφνικά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που αγνοούν τι σημαίνει ίντερνετ και αναστατωμένοι να μου ζητάν να κατεβάσω το \&quot;παράνομο\&quot; βίντεο!!! Μια βόλτα αν κάνει κανείς στο you tube θα δει να παίζουν σε βίντεο μουσικά κομμάτια μεγάλων και ιερών τεράτων του χώρου της μουσικής, ως μουσική επένδυση σε βιντεάκια προσωπικά. Και κανέναν δεν ενοχλεί αυτό γιατί αυτά τα βίντεο δεν αντιγράφονται. Και βασικός κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείς ποτέ ολόκληρο το μουσικό κομμάτι. Ώστε σε καμία περίπτωση να μη βλάπτεται ο καλλιτέχνης που έχει κυκλοφορήσει το πρωτότυπο.

Από κει και πέρα... Το όλο θέμα άγγιξε τα όρια του γελοίου. Γιατί ο παππούς μας δεν ήταν η Μαρία Κάλλας... Ένας απλός άνθρωπος ήταν που κατέθεσε τον καημό και την ψυχούλα του και μαζί τους καημούς του τόπου του για να μείνουν στις επόμενες γενιές. Και όχι στα υπόγεια του ΚΕΕΛ. Και το βίντεο ήταν ένα αφιέρωμα στη μνήμη του. Ούτε σε εμπορικό κέρδος αποσκοπούσε ούτε τα αρχεία του Κέντρου Λαογραφίας κινδυνεύουν γιατί ακούστηκε μισό τραγούδι από μια καταγραφή του 53.

Θα μου πεις: \&quot;εσύ το λες αυτό. Δεν το λένε οι υπεύθυνοι του Κέντρου Λαογραφίας και της Ακαδημίας.\&quot; Και πάλι σωστό. Εγώ το λέω με το φτωχό μυαλό μου.

Λέω όμως επίσης πως αν οι υπεύθυνοι άλλη γνώμη έχουν, είναι τέτοιο το ζήτημα που προσωπικά προτιμώ να με κλείσουν μέσα παρά να αφήσω στα υπόγειά τους να σαπίζουν αυτές οι μνήμες από ανθρώπους δικούς μας. Και να τονίσω ότι για μένα η μνήμη είναι διπλή. Ο παππούς τραγούδησε, ναι, αλλά αν δεν ήταν ο Γεώργιος Μέγας τέτοια καταγραφή δε θα είχε γίνει ποτέ.

Και εδώ με πίκρα να επισημάνω ότι όσες φορές άκουσα να παίζουν αυτά τα κομμάτια στο ραδιόφωνο, δεν άκουσα να γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του Μέγα. Αν όμως ξέραμε τον αγώνα που έκανε αυτός ο άνθρωπος για να διασώσει τη μουσική μας παράδοση, ποτέ δε θα ξεχνάγαμε να τον αναφέρουμε όταν παίζουμε τραγούδια που μόνο χάρη στις δικές του προσπάθειες υπάρχουν σήμερα.

Και δίνω το σύνδεσμο του ΚΕΕΛ για να μη θεωρηθεί ότι υπερβάλλω:

www.academyofathens.gr/keel/

Από κει και από την ενότητα Συλλογές, αντιγράφω:


\&quot;Στο Λαογραφικό Αρχείο δημιουργήθηκε το Μουσικό Τμήμα στο οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1927 η Εθνική Μουσική Συλλογή, ιδρυμένη το 1914 (Νόμος 432) ''πρός διάσωσιν καί περισυλλογήν τών ασμάτων, τών χορών καί τών μουσικών οργάνων τού ελληνικού λαού.\&quot;

Το 1939 απέκτησε το απαραίτητο \&quot;διά τάς φωνοληψίας\&quot; μηχάνημα και μόλις το 1950 απέκτησε ειδικό μουσικό συντάκτη, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Διευθυντή του Λαογραφικού Αρχείου και μετέπειτα Ακαδημαϊκού Γεωργίου Μέγα ''διά τήν χρήσιν καί τήν καταγραφήν τών δημωδών μελωδιών''. Έτσι το Κέντρο Λαογραφίας διαθέτει μουσικές καταγραφές από το 1952 και εξής. \&quot;



Απεγνωσμένες προσπάθειες!!! Και μου λες τώρα εσύ, μη με κλείσουν μέσα γιατί χρησιμοποίησα το υλικό που εκείνος που με βάφτισε με τέτοιο αγώνα κατάφερε να διασώσει. Να με βάλουν!!! Γι' αυτό έβαλα και το όνομά μου στο βίντεο. Τιμή και καμάρι μου αν με κλείσουν μέσα για τέτοιο λόγο. Και είμαι σίγουρη πως αν μπορούσαν να μιλήσουν και ο Μέγας ο παππούς, θα μου έλεγαν μπράβο! Εγώ, και να με συμπαθάς, έτσι καταλαβαίνω τη συνέχεια της δικής τους απεγνωσμένης προσπάθειας να σώσουν την παράδοση. Γιατί αυτή την παράδοση δεν την έσωσαν μόνο με αγώνες. Τη δημιούργησαν πρώτιστα οι αγώνες του λαού μας. Ενός λαού που δεν έμαθε ποτέ να σκύβει το κεφάλι στις παράλογες απαιτήσεις των γραφειοκρατών.

Θέλω όμως να πιστεύω ότι εκεί, στο ΚΕΕΛ, τέτοιοι γραφειοκράτες δεν υπάρχουν. Και μόνο από το αντικείμενο που ασχολούνται... Έτσι λέω. Γι' αυτό και θα πάω στους ίδιους να ζητήσω την περιβόητη άδεια. Όχι για μένα. Για σας. Μη μου πάθετε και κανένα εγκεφαλικό την επόμενη φορά που θα ακουστεί μισό τραγούδι του παππού...

Αχ, μωρέ... Αν έτσι ήταν η παράδοση και η τέχνη... Να θέλουν σφραγίδες και τζίφρες για να τη χαρεί ο κοσμάκης. Και μάλιστα τη δική του παράδοση και τη δική του τέχνη. Κατεμαράνθη η δάφνη τελείως στον τόπο. Κάποτε, τα χρόνια τα παλιά, τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας, ήταν η Πολιτεία που πλήρωνε τα έξοδα για να πηγαίνει ο κόσμος στο θέατρο. Γιατί την τέχνη τότε την είχαν για σχολειό. Και θέλαν οι πολίτες έτσι να μορφώνονται. Τα περίφημα ΘΕΩΡΙΚΑ:


www2.fhw.gr/chronos/05/gr/economy/410theorika.html


Γι' αυτό και τις παραστάσεις του θεάτρου τις έλεγαν τότε Διδασκαλία.

www.alpha123.gr/page/default.asp?la=1&id=7819

Κι από τότε ακόμη σώζεται και λέμε αμφιθέατρα και τους χώρους που κάνουνε μάθημα στα πανεπιστήμια.

Τέλος πάντων... τι κάθομαι τώρα και λέω... σε μια εποχή που ξέχασε τη λέξη ψυχαγωγία και υιοθέτησε τη δια-σκέδαση... Και κατάντησε την τέχνη είδος εμπορεύσιμο. Και μαζί ξέχασε και κάθε τι ανθρώπινο. Και όλα τα ζυγίζει με το τι θα κερδίσουμε. Ή αντίστοιχα τι θα χάσουμε. Με το τι αγαπά η ψυχούλα μας να κάνει, χάθηκε για πάντα το ζύγι.<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, στις: 28.07.07 18:00

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.295 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
Ιλαρίωνος οσίου του νέου, Ηρωδίωνος εκ των 70 αποστόλων
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com