Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΧΩΡΙ

 • Μαρία Λ
 • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #146 από Μαρία Λ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΧΩΡΙ δημιουργήθηκε από Μαρία Λ
Σε αναμονή της αυριανής σύσκεψης το ρολόι του προσωπικού μου χρόνου κάνει αθέλητες αναδρομές και φέρνει στο προσκήνιο της μνήμης σκηνές και βιώματα μιας άλλης εποχής. Τότε που μικρό παιδί ζούσα στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας των γονιών μου τις μεταθέσεις από χωριό σε χωριό και από σχολείο σε σχολείο. Πάνε 40 χρόνια από τότε... Και ξαφνικά τα γεγονότα των ημερών αναγκάζουν τις θύμησες να ξυπνήσουν και να στοιχειώσουν μέσα μου οι απίθανες ταλαιπωρίες των μετακινήσεων. Άραγε σε κείνη την εποχή θέλουν τώρα να μας ξαναγυρίσουν; Ο κόσμος, υποτίθεται, πως τραβάει μπροστά. Η Ήπειρος;<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, at: 18.04.07 01:31

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • ΄ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Το Άβαταρ του/της ΄ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #171 από ΄ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ
Απαντήθηκε από ΄ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ στο θέμα ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΧΩΡΙ
Με το άρθρο σου μέκανες να φυλλομετρήσω το τεράδιο των αναμνήσεων μου και να σταθώ στις σελίδες των αναχωρήσεων . Αναχωρήσεις , αφίξεις, άπειρες από την πρώτη φορά το 1971, μέχρι την τελευταία το 1992 και πάντα από τη Λούτσα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Εκείνα τα βασανιστικά λεωφορεία που με το ζόρι στην αρχή φτάναμε τις χειρολαβές , συνήθως πάντα όρθιος μετά τις γυμνασιακές διακοπές, που περνούσε από Κληματιά, 1 ώρα και 40 λεπτά ως τα Γιάννενα , ανταριασμένα από τον καπνό των τσιγάρων μέσα, μυρωδιές ψωμοτυριού,γλώσσα άλλη στη γαλαρία, μαθητικές ταυτότητες, και σακούλες, σακούλες ναυτίας σε μπόλικη χρήση...
Όσες και να ήταν οι ωραίες μέρες του χωριού, πάντα έφτανε η αποφράδα ημέρα της αναχώρησης. Πρόβαλε το λεωφορείο στο Μέγα Πλάι και μας έπιανε ζαλάδα.
Οταν όμως μας έφερνε πίσω τι συναίσθημα ήταν αυτό!!!
Φουρντούλαγε η καρδιά μας! Αχ , το λεωφορείο της επιστροφής ήταν το όραμα μου στο ατέλειωτο περπάτημα από βαρδιόλα σε βαρδιόλα στον έναστρο ουρανό των ωκεανών για χρόνια. Με πήρε το ρημάδι απ'την πεντάμηνη Βασούλα μου τον Μάη του 1992 από τη Λούτσα και όταν γύρισα την βρήκα δώδεκα μηνών, να απορεί με ορθάνοιχτα μάτια και να μπερδεύται,ποιος ειναι ο πατερούλης εγώ ή η φωτογραφία μου!!
Από τότε έκλεισε αυτό το κεφάλιο, πέρασαν 15 χρόνια...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Μαρία Λ
 • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #172 από Μαρία Λ
Απαντήθηκε από Μαρία Λ στο θέμα ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΧΩΡΙ
Τετράδιο και βιβλίο ολόκληρο αναμνήσεων, ατομικών αλλά και τόσο όμοιων, θα μπορούσαμε να γεμίσουμε. Και όχι αναγκαστικά με τα ΚΤΕΛ. Μήπως λιγότερα τραβάμε όταν ταξιδεύουμε με τα γιωταχί? Και τι να πουν οι παλιότεροι, όταν έβαζαν τα πόδια στην πλάτη?

Μια Ιθάκη το Βλαχώρι μας κι εμείς όλοι Οδυσσείς με τη δική του Οδύσσεια ο καθένας. Κι αν η πραγματική κράτησε μόνο δέκα χρόνια, η δική μας μια ζωή ολόκληρη διαρκεί. Ίδια τα τέρατα, μη σας πω και χειρότερα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Alexandros
 • Το Άβαταρ του/της Alexandros
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #173 από Alexandros
Απαντήθηκε από Alexandros στο θέμα ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΧΩΡΙ
Πάντως εγώ τώρα αναχωρώ και μου την δίνει!
Αν βλέπατε και τι μέρα έχει εδώ θα με καταλαβαίνατε...

Μια πρόταση:
Δανάη, π.Δημήτρη κι όλοι όσοι θέλετε, καταγράψτε τις μνήμες σας, κοινωνούν με τις κοινές, συλλογικές μας μνήμες, διασώζουν αισθήσεις και αισθήματα που κανένα Μουσείο δεν θα μπορέσει ποτέ να διασώσει.

Κανένα; Μάλλον, όχι ακριβώς! Τώρα κάτι σκέφτηκα, θα σας το μαρτυρήσω από κοντά, νάμαστε καλά, εδώ πάνω λες και φυτρώνουν ωραίες ιδέες κι ομορφότερα όνειρα. Και το πάθος να τα πραγματώσουμε ρέει σαν το ποτάμι μας τέτοιο καιρό, φουσκωμένο. Σαν το ποτάμι του νόστου, ρυάκια του όλες οι προσωπικές μνήμες,μαρτυρίες και ιστορίες, θάλασσα η συλλογική μας μνήμη...<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: alexandros, at: 21.02.07 21:10

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα

Πες Το

Μαριορή - 21/12/2018 - 00:22

Με λύπη ενημερώνουμε τους χωριανούς για την απώλεια του μπάρμπα Χρίστου Καττή. Καλό ταξίδι μπάρμπα Χρίστο,θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς.

Μαριορή - 03/10/2018 - 23:47

Στις προθέσεις της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών είναι να οργανώσει εκδρομή με πούλμαν στο χωριό για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το δηλώσουν ως τις 8 Οκτ στην Κλεοπάτρα Σβανά.

Μαριορή - 21/05/2018 - 00:43

Νέο ΔΣ Αδελφότητας:Αναγνωστοπούλου Γιάννα, Διόχνος Γιώργος, Διώχνου, Σωτηρία, Λαμπρίδης Αλέξανδρος, Λαμπρίδου Μαρία, Σβανά Κλεοπάτρα, Τσόδουλος Γιώργος. Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει αύριο το βράδυ στις 8 στην Πανηπειρωτική.

Μαριορή - 19/05/2018 - 22:22

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/5/2018 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

Μαριορή - 15/04/2018 - 23:36

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ. ΛΕΜΕ ΓΙΑ 20 ΜΑΪΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
23
Ιανουαρίου
2019
Ανατ.: 07.48
Δύση: 17.31
Σελήνη
17 ημερών
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
1480
Η Βενετία συμμαχεί με τους Τούρκους και επικηρύσσει τον αρχηγό των Μανιατών Κροκόδειλο Κλαδά.
1822
Τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται κατά Κρητών επαναστατών στη θέση Ακόνια Ρεθύμνου.
1897
Οι Τούρκοι αρχίζουν σφαγές και πυρπολήσεις χωριών στα Χανιά.
1916
Αγγλογαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
1956
Όλοι οι μαθητές της Κύπρου απέχουν από τα μαθήματά τους υπέρ της Ενώσεως με την μητέρα Ελλάδα.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com