Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #2402 από ΠΠΔ
ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
10 Σεπτέμβρη και ο τρύγος ξεκίνησε στο χωριό.
Βέβαια αμπέλια συντηρούνται μόνο 4 , τα οποία στην καλυτερη χρονιά θα μπορούσαν να αποδώσουν περίπου 4 το πολύ 5 τόνους σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας που είναι η ίδια με την ποικιλία της Ζίτσας , η ονομαστή Ντεμπίνα. Ονομασία μάλλον Ιταλικής προέλευσης (de vino - κρασί -κρασοστάφυλο). Φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, και είχαμε πρωιμότερη ωρίμανση και καλούς βαθμούς. Όμως χαρακτηριστηκή ήταν και η προσβολή του ωίδιου ( μιας μυκητολογικής φύσης ασθένειας ) που προκάλεσε κάποιες ζημιές. Επίσης η παρατεταμένη ξηρασία συγκέντωσε τα πάσης φύσεως ιπτάμενα, έρποντα και λογής - λογής ζωάκια στο να ξεδιψάνε στα λίγα αμπέλια μας. Π.χ. σε ένα μόνο αμπέλι πιάστηκαν 10 σκαντζόχοιροι να λαθροτρώνε και απομακρύνθηκαν. Πάρα πολλά φυσικά τσιροπούλια και αμέτρητα έντομα ( σφηκοειδή ) τρέφονταν εκεί για μέρες.
Ευτυχώς τα πολλά σύκα προσήλκυσαν τα μεγαλύτερα πουλιά ( κίσσες -κοτσύφια κ.α. ) που κάνουν ποιο πολλές ζημιές.
Πρώτος τρύγησε ο Νικόλας που είχε τις ποιό πολλές απώλειες, είχε όμως πολύ καλά γράδα.
Σήμερα και αύριο και το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο τρύγος στα Αμπέλια και στη συνέχεια θα απομείνουν οι κληματαριές που κυρίως μας δίνουν προϊόν κατάλληλο για τσίπουρο μόνο.
Ο γλυκός μούστος θα μπεί στα βαρέλια για ζύμωση και αν όλα πάνε καλά ( γιατί εμείς εδώ στο χωριό αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της , δηλ. χωρίς οινολογικά πρόσθετα ) ελπίζουμε αρχές Δεκέμβρη να δοκιμάσουμε τον τερψιλαρίγγιο
Βλαχωρίτικο οίνο. Τα στέμφυλα μετά την κατάλληλη φροντίδα θα οδηγηθούν στην απόσταξη και προφανώς θα αποδώσουν Α΄ποιότητας τσιπουράκι.
Χθές στο αμπέλι μου είχαμε γενική κινητοποίηση, ήταν η Μαργαρίτα, η γιαγιά, ο Χρήστος, ο Σωτήρη Μάκος ο Γιωργο - Παπαγιαννάκης και ο Θύμιος με το αγροτικό του για τη μεταφορά στο πατητήρι που φέτος είναι ένα σύγχρονο Ιταλικό ( σπαστ΄ρας -διαχωριστήρας -αντλία ) και οδηγήσαμε στα βαρέλια 1200 κιλά σταφύλια. Έπεται και συνέχεια. Άντε καλή δύναμη και του χρόνου νάμαστε καλά!!!.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.070 δευτερόλεπτα

Πες Το

Μαριορή - 21/12/2018 - 00:22

Με λύπη ενημερώνουμε τους χωριανούς για την απώλεια του μπάρμπα Χρίστου Καττή. Καλό ταξίδι μπάρμπα Χρίστο,θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς.

Μαριορή - 03/10/2018 - 23:47

Στις προθέσεις της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών είναι να οργανώσει εκδρομή με πούλμαν στο χωριό για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το δηλώσουν ως τις 8 Οκτ στην Κλεοπάτρα Σβανά.

Μαριορή - 21/05/2018 - 00:43

Νέο ΔΣ Αδελφότητας:Αναγνωστοπούλου Γιάννα, Διόχνος Γιώργος, Διώχνου, Σωτηρία, Λαμπρίδης Αλέξανδρος, Λαμπρίδου Μαρία, Σβανά Κλεοπάτρα, Τσόδουλος Γιώργος. Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει αύριο το βράδυ στις 8 στην Πανηπειρωτική.

Μαριορή - 19/05/2018 - 22:22

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/5/2018 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

Μαριορή - 15/04/2018 - 23:36

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ. ΛΕΜΕ ΓΙΑ 20 ΜΑΪΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
22
Φεβρουαρίου
2019
Ανατ.: 07.16
Δύση: 18.08
Σελήνη
17 ημερών
Των εν τοις Ευγενίου μαρτύρων, Ανθούσης μάρτυρος
1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και εισέρχεται στο έδαφος της Μολδαβίας.
1841
Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης.
1897
Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης.
1943
Ιδρύεται στην Ανατ. Μακεδονία η αντιστασιακή οργάνωση "Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος" (ΕΣΕΑ).

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com