Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download
Η χιονισμένη Νε...
View Image Download
Ψάρεμα πέστροφα...
View Image Download
Η αναγέννηση τη...
View Image Download

ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
10 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #2402 από ΠΠΔ
ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
10 Σεπτέμβρη και ο τρύγος ξεκίνησε στο χωριό.
Βέβαια αμπέλια συντηρούνται μόνο 4 , τα οποία στην καλυτερη χρονιά θα μπορούσαν να αποδώσουν περίπου 4 το πολύ 5 τόνους σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας που είναι η ίδια με την ποικιλία της Ζίτσας , η ονομαστή Ντεμπίνα. Ονομασία μάλλον Ιταλικής προέλευσης (de vino - κρασί -κρασοστάφυλο). Φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, και είχαμε πρωιμότερη ωρίμανση και καλούς βαθμούς. Όμως χαρακτηριστηκή ήταν και η προσβολή του ωίδιου ( μιας μυκητολογικής φύσης ασθένειας ) που προκάλεσε κάποιες ζημιές. Επίσης η παρατεταμένη ξηρασία συγκέντωσε τα πάσης φύσεως ιπτάμενα, έρποντα και λογής - λογής ζωάκια στο να ξεδιψάνε στα λίγα αμπέλια μας. Π.χ. σε ένα μόνο αμπέλι πιάστηκαν 10 σκαντζόχοιροι να λαθροτρώνε και απομακρύνθηκαν. Πάρα πολλά φυσικά τσιροπούλια και αμέτρητα έντομα ( σφηκοειδή ) τρέφονταν εκεί για μέρες.
Ευτυχώς τα πολλά σύκα προσήλκυσαν τα μεγαλύτερα πουλιά ( κίσσες -κοτσύφια κ.α. ) που κάνουν ποιο πολλές ζημιές.
Πρώτος τρύγησε ο Νικόλας που είχε τις ποιό πολλές απώλειες, είχε όμως πολύ καλά γράδα.
Σήμερα και αύριο και το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο τρύγος στα Αμπέλια και στη συνέχεια θα απομείνουν οι κληματαριές που κυρίως μας δίνουν προϊόν κατάλληλο για τσίπουρο μόνο.
Ο γλυκός μούστος θα μπεί στα βαρέλια για ζύμωση και αν όλα πάνε καλά ( γιατί εμείς εδώ στο χωριό αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της , δηλ. χωρίς οινολογικά πρόσθετα ) ελπίζουμε αρχές Δεκέμβρη να δοκιμάσουμε τον τερψιλαρίγγιο
Βλαχωρίτικο οίνο. Τα στέμφυλα μετά την κατάλληλη φροντίδα θα οδηγηθούν στην απόσταξη και προφανώς θα αποδώσουν Α΄ποιότητας τσιπουράκι.
Χθές στο αμπέλι μου είχαμε γενική κινητοποίηση, ήταν η Μαργαρίτα, η γιαγιά, ο Χρήστος, ο Σωτήρη Μάκος ο Γιωργο - Παπαγιαννάκης και ο Θύμιος με το αγροτικό του για τη μεταφορά στο πατητήρι που φέτος είναι ένα σύγχρονο Ιταλικό ( σπαστ΄ρας -διαχωριστήρας -αντλία ) και οδηγήσαμε στα βαρέλια 1200 κιλά σταφύλια. Έπεται και συνέχεια. Άντε καλή δύναμη και του χρόνου νάμαστε καλά!!!.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.062 δευτερόλεπτα

Πες Το

Μαριορή - 21/05/2018 - 00:43

Νέο ΔΣ Αδελφότητας:Αναγνωστοπούλου Γιάννα, Διόχνος Γιώργος, Διώχνου, Σωτηρία, Λαμπρίδης Αλέξανδρος, Λαμπρίδου Μαρία, Σβανά Κλεοπάτρα, Τσόδουλος Γιώργος. Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει αύριο το βράδυ στις 8 στην Πανηπειρωτική.

Μαριορή - 19/05/2018 - 22:22

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/5/2018 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

Μαριορή - 15/04/2018 - 23:36

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ. ΛΕΜΕ ΓΙΑ 20 ΜΑΪΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Μαριορή - 26/12/2017 - 12:02

Η κηδεία της θείας Αναστασίας Κ. Διώχνου (το γένος Μαρτίνη) θα γίνει την Τετάρτη, 27/12, ώρα 16.30, στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Μαριορή - 22/12/2017 - 15:05

Η κηδεία θα γίνει μάλλον την Τετάρτη. Ώρα και νεκροταφείο θα μάθουμε αργότερα.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
19
Σεπτεμβρίου
2018
Ανατ.: 07.13
Δύση: 19.31
Σελήνη
9 ημερών
Τροφίμου, Σαββατίου, Δορυμέδοντος
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com