Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΥ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2858 από ΠΠΔ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΥ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Ο Δήμο – Τσιαμάτης , έζησε στο χωριό ως το 1960. Είχε καθώς ο ίδιος με περηφάνια λέει το καλύτερο κοπάδι γίδια εκείνα τα χρόνια και μάλιστα κατέχει την τέχνη του αιγοβοσκού άριστα . Κληρονόμησε το κοπάδι του από το Μπάρμπα του το Σταύρο , όταν εκείνος έγινε ο καταστηματάρχης του χωριού μετά την αναχώρηση του Λουκά Σουλούτα. Είχε το χειμαδιό στο πατρικό κτήμα στο « Περιβόλι » παρακάτω από τη Βρωμορίγανη, στου « Μπουνταλά » . Εκείνοι οι παλιοί τότε κάθε πενήντα μέτρα γης είχαν και χωριστό τοπωνύμιο, ώστε να αντιλαμβάνονται αμέσως που βρίσκεται ένα ζώο που είχαν χάσει και το γυρεύαν. Αν το έβλεπε κανείς έδινε τη θέση του επακριβώς, έλεγε π.χ. « .. είδα τα ξεκομμένα γίδια σου στο Μεσοτσούμπι, κόλαγαν κατά το Σφοντάνι του Φώτση , μη ρίχτ’καν και στο Προσήλιο της Χειμωνιάτας κατήδρομα….» και πήγαινε λοιπόν ο τσοπάνης και τα έβρισκε. Τώρα που έφυγε ο κόσμος από τα χωριά ξεχάστηκαν και τα τοπωνύμια , τα μπέρδεψαν κιόλας από πάνω.
– « Έτρεξα στο Νεράκι να προλάβω το γουρούνι στο καρτέρι…. » , έλεγε ένας κυνηγός, «… τι καρτέρι στο Νεράκι μωρέ χαμένε;» απορούσε ο παλιός, εκείνος εννοούσε το νερό του Αβρυστικού και τούτος το Νεράκι στο Σελιό, άντε συνεννοήσου τώρα!!!
Από του Μπουνταλά λοιπόν ο Δήμος σαλάγαγε τα γίδια του κατά το Προσήλιο της Ζαοράς , τάριχνε και στο Κουρί, βοσκή καλή σ’ αυτά τα μέρη, «κόλαγε» πολύ και τα δένδρα και τα κλάριζε τα γίδια και γύριζαν στη στάνη χορτάτα. Το καλοκαίρι τα έβγαζε στο Παλιοκόπρι ,στον Πούρνο και χαίρονταν το βουνό και τα γίδια του.
Όμως το κράτος έβγαλε νόμο και « απάντησε » τον περισσότερο τόπο για τα γίδια , απαγορεύτηκε το βόσκημα στα δάση, νόμο πολύ αυστηρό, έγινε ο Δασικός ο φόβος και ο τρόμος για τους δύστυχους χωριάτες. Παραφύλαγε και μόλις άκουγε το χτύπημα του τσεκουριού φανερώνονταν μπροστά σαν ίσκιωμα. Ακόμα και την κασάρα έπαιρνε από τις γυναίκες που πήγαιναν για ζαλίκι, την έπαιρνε για τεκμήριο στο δικαστήριο που θα ακολουθούσε. Είδε κι απόειδε ο Δήμος και τόσοι ακόμα χωριανοί , πουλήσανε τα κοπάδια τους και να εργάτες στην Αθήνα οι άντρες, παραδουλεύτρες στα σπίτια οι γυναίκες.

Χρόνια δύσκολα με ανέχεια και νοσταλγία. Στα όνειρά τους κοπάδια ονειρεύονταν, βελάσματα και κουδούνια αντηχούσαν στα αυτιά τους. Και ο Δήμος με τα χρόνια έκανε φαμελιά και προκοπή , μα απ’ το μυαλό του η παλιά ζωή στιγμή δεν έφευγε. – «Άμα πάρω σύνταξη θα πάω στο χωριό και θα πάρω γίδια….» έλεγε και διαλαλούσε παντού. Ήταν το μεράκι του η μεγάλη του επιθυμία. Το 1980 έφτιαξε σπίτι καλό στο χωριό, ξόδεψε λεφτά για δυό διαμερίσματα και πάρα πάνω και πότε - πότε στα κλεφτά έρχονταν . Σ΄αφήνει ο φούρνος να ξεφύγεις; ‘Ηρθε όμως και αυτή η ώρα, νάρχεται τα καλοκαίρια στο χωριό και να κάθεται 2-3 μήνες, πήρε και την κλίτσα του και κάθε μέρα να βγαίνει στον Πλάτανο στου Μπέλλου. Κάνει τη διαδρομή με τα πόδια και αγναντεύει κάτω εκεί που σεργιάναγε παιδί με το κοπάδι του , αγναντεύει και του καίγεται η καρδιά. Αχ έρμα χρόνια πως περνάτε!!!
Φέτος ήρθε πριν το Πάσχα και έμεινε ως τον Αϊ-Δημήτρη και κάθε μέρα στον Πλάτανο. Μια μέρα λοιπόν του Οκτώβρη πήρε το Θύμιο τον μικρό και βγήκαν στο Σούλι . Επίσκεψη τάχατες στους παπούδες το Θύμιου. Είναι ο παπου- Γάκης εκεί σχεδόν ογδόντα χρονών ,όπου βαστάει ένα κοπάδι γίδια , καμιά εξηνταριά, μαζί βέβαια με την κυρά του. Όμως ολομόναχοι χειμώνα – καλοκαίρι , που έχουν 6 κόρες και ένα γυιό όλα παντρεμένα και φευγάτα…Και αυτοί μονάχοι τους να σαλαγάνε στις κορφές τις Βριζάχας τα γίδια τους, εκεί στα βράχια του Σουλιού, στις σβάρνες και στα έλατα και στα κρυστάλλινα νερά των πηγών του Κέδρου. Κάθησαν λοιπόν το μεσημέρι στον ίσκιο της συκιάς και σαν στα αστεία και σαν στα σοβαρά . Λέει ο Δήμος:
-Μου πουλάς 20 γίδια Γιώργο ;
-Όποτε θέλεις εσύ.
-Τώρα θέλω εγώ!
-Πάρτα τώρα!
Βγάζει ο Δήμος ένα μάτσο χρήματα, - πόσο , - τόσο, τα μετράει δίνουν τα χέρια , έκλεισε η συμφωνία .
Χθές έφτασαν τα γίδια κιόλας στο χωριό, τα έριξε στο κοπάδι του Αντρέα και έτσι ο Δήμος είδε το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, απόχτησε και πάλι γίδια μετά από 50 χρόνια!!!
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.188 δευτερόλεπτα

Πες Το

Μαριορή - 05/03/2020 - 23:44

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ!

Μαριορή - 02/02/2020 - 10:19

11.30 ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και στις 13.00 καφεδάκι στα πέριξ καφενεδάκια. Σας περιμένουμε!

adelfotita - 21/01/2020 - 20:20

40ήμερο μνημόσυνο της Μαρίας Κυριλή - Διώχνου.Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, ώρα 11. Νεκροταφείο Αγίων Θεοδώρων, επί της Θηβών 420. Όπως πάμε από Περιστέρι για Ίλιον. (Δηλαδή στο ίδιο εκκλησάκι που έγινε και η κηδεία.)

adelfotita - 23/12/2019 - 22:19

Αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί λέμε αντίο στον Γιώργο μας στους Αγίους Αναργύρους. Λεωφόρος Δημοκρατίας 208, Άγιοι Ανάργυροι

adelfotita - 22/12/2019 - 14:12

Βούλιαξε πάλι η καρδιά μας στο πένθος. Ένας ακόμη νέος άνθρωπος, γαμπρός στο Βλαχώρι, άντρας της Αρετούλας του Νικόλα - Διώχνου, έφυγε ξαφνικά από ανακοπή. Δεν υπάρχουν λόγια. Όταν οριστεί η κηδεία του πολυαγαπημένου μας Γιώργου, θα ενημερώσουμε.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
8
Απριλίου
2020
Ανατ.: 07.03
Δύση: 19.58
Πανσέληνος
Αγάβου, Ρούφου, Ασυγκρίτου
1143
Ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός διαδέχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας τον πατέρα του Ιωάννη Β΄.
1821
Οι Ι. Διοβουνιώτης και Αθ. Διάκος πολιορκούν το φρούριο της Μενδενίτσας Φθιώτιδος.
1822
Μάχη στο Καστέλλι Χανίων και νίκη των Κρητών επαναστατών.
1827
Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπολούν 8 δικάταρτα τουρκικά πλοία στον Βόλο.
1854
Θεσσαλοί επαναστάτες νικούν 1.700 Τουρκαλβανούς στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
1941
Το οχυρό Αρπαλούκι εγκαταλείπεται από την φρουρά του, η οποία υποχωρεί προς τον ποταμό Στρυμόνα.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com