Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2872 από ΠΠΔ
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Βδομάδα με πολλά γεγονότα στο χωριό και τούτη που πέρασε, καθώς πάμε προς το τέλος του Φθινόπωρου. Πρώτα – πρώτα μας ήρθε Τρίτη πρωί η «απευκταία» είδηση από Αθήνα: ο παππούς – Γιώργος Παπαγιαννάκης έχασε τη μάχη της ζωής λίγο μετά το σοβαρό χειρουργείο που υποβλήθηκε. Την Τετάρτη το μεσημέρι αφίχθηκε στο χωριό όπου και έγινε η κηδεία με την φροντίδα της οικογένειας του γυιού του Γιάννη. Έτσι ο παππού- Γιώργος , Θεός συγχωρέστον, έγινε ο πρώτος Κρητικός που « έμεινε » για πάντα στο Πολύδροσο. Οι λιγοστοί χωριανοί άπαντες παρόντες, λίγοι Πλακωτιώτες, μεταξύ αυτών να αναφέρουμε και τον νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Στάθη που έψαλε κιόλας στην Εξόδιο Ακολουθία , ψάλτης καλλίφωνος και γνώστης του αντικειμένου, παπαδογυιός και δάσκαλος να μη ξεχνάμε. Ήρθαν και 15 περίπου συγγενείς από Αθήνα και Κρήτη , με πολλή περιπέτεια και κατακουρασμένοι οι άνθρωποι, αφού το αεροπλάνο τους έφερε ως τα Γιάννενα, βρήκε μπόρα , δεν προσγειώθηκε, γύρισε πίσω και ήρθαν με λεωφορείο αργά τη νύχτα. Ήταν μια μέρα βροχερή και κρύα , αλλά σημάδι και τούτο, με το που βγήκαμε από την εκκλησία σταμάτησε η βροχή , είδαμε μάλιστα και λίγο ήλιο, έγινε η πορεία με τα πόδια ως συνήθως προς το Κοιμητήριο, η ταφή και η επιστροφή και στο λεπτό ξανάρχισε να ρίχνει «καρέκλες» . Ε! όταν βλέπεις τέτοια πράγματα να συμβαίνουν είναι να μη λες : « τόχε με το ίσιο ο μακαρίτης , νάναι αναπαυμένη η ψυχούλα του»!!!
Την ίδια μέρα και ώρα κηδεύονταν στο πάνω Ζάλογγο η μητέρα του Βασίλη Μάρκου, γαμπρός χωριανός ο Βασίλης, η γυναίκα του είναι η Περσεφόνη, μια μονάχα έχομε στο χωριό. Σε δυό μέρες άλλο πάλι δυσάρεστο μαντάτο : Ο Ηλίας Μαρτίνης , κάτοικος Άνω Ζαλόγγου με καταγωγή από το χωριό μας πέθανε μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , ξεκίνησε με εγκεφαλικό επεισόδιο και εξελίχθηκε σε πνευμονικό οίδημα, ετών 76 ο Ηλίας , γνωστός όχι μόνο στο χωριό μας που είχε συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και γνωστούς , είχε πάει μάλιστα εδώ στο σχολείο εκείνα τα χρόνια. Γραμματέας συνταξιούχος, ψάλτης στο χωριό του και πολυάσχολος άνθρωπος, μαζεύτηκε πολύς κόσμος για τον ύστατο χαιρετισμό. Δεν φτάνουν όμως αυτά , εκεί που πίνανε τον καφέ οι άνθρωποι και χαιρετούσαν τους οικείους του μακαρίτη, ένας 70/χρονος Χριστιανός από το Βερενίκη , έπαθε ανακοπή καρδιάς μέσα στο καφενείο και δεν πρόλαβαν τίποτα οι γιατροί να κάνουν.
Με όλα τούτα που γίνανε Ανατολικά και Δυτικά του Φειντερίκου , βάλε και το γενικότερο κλίμα της ευρύτερης πατρίδας μας , που να βρεθεί η αισιοδοξία να αντιμετωπίσει κανείς τον επερχόμενο σε δυο μόλις μέρες χειμώνα;
Τι είπα χειμώνα , λες και δεν ήταν χειμωνιάτικη όλη η βδομάδα! Το νερό που έπεσε αυτές τις μέρες ! Όλες ήταν βροχερές και βροχές ραγδαίες μάλιστα , φουσκώσαν τα νερά παντού. Ιδιαίτερα την Παρασκευή το βράδυ είχε τόσο δυνατό νοτιά και βροχή όλη νύχτα, αστραφταριές και μπουμπουνητά , λαχταρίσαμε ! Ξημέρωσε το Σάββατο και παντού τρέχανε νερά. Ρέματα σαν ποτάμια και αυτός ο Καλαμάς ήταν το κάτι άλλο! Κόντευε να φτάσει στου Λίγια- Ντρίκου την καλύβα, κι όπως είπαν στη Σκάλα των Φιλιατών και στην Κορύτιανη είχε βγει στο δρόμο, στην άσφαλτο και έκλεισε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.Η Λούτσα ξέχειλη πέρα για πέρα , πρώτη φορά τούτα τα χρόνια , αφού το νερό έφτασε τα πόδια του ψαροφάη που είναι «αραγμένος » πάνω στην πέτρα ! Δένδρα ξεριζώθηκαν , κατολισθήσεις έγιναν , μάλιστα στο δρόμο προς Γιάννενα , κατέβηκε η πλαγιά , 2 χιλιόμετρα πιο πάνω από το Βουτσαρά, και έκλεισε ο δρόμος για ένα διάστημα. Αλλά , εκεί που ο Θεός μας πλημμύρισε στο νερό , την Κυριακή δεν είχαμε νερό στα σπίτια μας !!! Άλλο θιάμα και τούτο διακοπή νερού το καλοκαίρι, διακοπή και το χειμώνα; Έτοιμοι ήσαν μερικοί να τα βάλουν με τον πάρεδρο, μα είχαν κοπεί και τα κανάλια , ούτε τηλέφωνα είχαμε, όσο και τα κινητά κόπηκαν κάνα – δυό ώρες, αμάν με ποιόν να τα βάλουμε ! Τέλος μάθαμε τι είχε συμβεί : Μεγάλη κατολίσθηση στη Βαρμπόμπα , κόπηκε ο δρόμος και μαζί και το δίκτυο ύδρευσης για το χωριό μας.
Υπομονή , υπομονή παιδιά, σε δυό μέρες μπαίνει ο χειμώνας!!!
Συνημμένα:
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.305 δευτερόλεπτα

Πες Το

Μαριορή - 05/03/2020 - 23:44

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ!

Μαριορή - 02/02/2020 - 10:19

11.30 ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και στις 13.00 καφεδάκι στα πέριξ καφενεδάκια. Σας περιμένουμε!

adelfotita - 21/01/2020 - 20:20

40ήμερο μνημόσυνο της Μαρίας Κυριλή - Διώχνου.Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, ώρα 11. Νεκροταφείο Αγίων Θεοδώρων, επί της Θηβών 420. Όπως πάμε από Περιστέρι για Ίλιον. (Δηλαδή στο ίδιο εκκλησάκι που έγινε και η κηδεία.)

adelfotita - 23/12/2019 - 22:19

Αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί λέμε αντίο στον Γιώργο μας στους Αγίους Αναργύρους. Λεωφόρος Δημοκρατίας 208, Άγιοι Ανάργυροι

adelfotita - 22/12/2019 - 14:12

Βούλιαξε πάλι η καρδιά μας στο πένθος. Ένας ακόμη νέος άνθρωπος, γαμπρός στο Βλαχώρι, άντρας της Αρετούλας του Νικόλα - Διώχνου, έφυγε ξαφνικά από ανακοπή. Δεν υπάρχουν λόγια. Όταν οριστεί η κηδεία του πολυαγαπημένου μας Γιώργου, θα ενημερώσουμε.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τρίτη
7
Απριλίου
2020
Ανατ.: 07.04
Δύση: 19.56
Πανσέληνος
Καλλιοπίου μάρτυρος, Γεωργίου Μυτιλήνης
1824
Ο Λόρδος Βύρων πεθαίνει στο Μεσολόγγι από πνευμονία.
1825
Ο Ιμπραήμ εκστρατεύει εναντίον του Κρεμμυδίου Μεθώνης.
1897
Ο Ελληνικός Στρατός διέρχεται τον Άραχθο ποταμό και καταλαμβάνει την Φιλιππιάδα Πρεβέζης.
1917
Ιταλικό απόσπασμα από 150 άνδρες καταλαμβάνει τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας.
1919
Εκτελείται από Ιταλούς ο ιερέας Παπασάββας, επειδή εζήτησε την Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα.
1939
Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στα λιμάνια του Αγ. Ιωάννη Μεδούης, Δυρραχίου, Αυλώνα και Αγ. Σαράντα.
1941
Τα Οχυρά Στενή Πέτρα και Κερκίνη αμύνονται σθεναρά και προκαλούν στους Γερμανούς σοβαρότατες απώλειες.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com