Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΧΩΡΙΟ - ΠΑΣΧΑ 2011 - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #2907 από ΠΠΔ
ΧΩΡΙΟ - ΠΑΣΧΑ 2011 - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ



Χριστός Ανέστη , χρόνια πολλά σε όλους τους ανά τον κόσμο χωριανούς και φίλους.
Κάνοντας μια ανασκόπηση των εορτών του Πάσχα στο χωριό θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στιγμές , εικόνες και ειδήσεις χωριανικού κυρίως ενδιαφέροντος. Και πρώτα από όλα θα αναφερθούμε στους επισκέπτες των ημερών που ήσαν πάνω από 100 και έφθασε η απογραφή της ημέρας του Πάσχα να είναι 187 , λίγο πιο πάνω από το επίπεδο των 2 προηγούμενων ετών . Το όριο των 200 έχει να ξεπερασθεί από το 2005. Βεβαίως παρατηρήθηκαν σημαντικές απουσίες χωριανών που παλιότερα ερχόταν κάθε Πάσχα, κυρίως στον πυκνοδομημένο κεντρικό κορμό του χωριού που φάνταζε σχεδόν έρημο , ενώ αντίθετα οι συνοικισμοί ( π.χ. Αμπέλια , Αμπελάκι, Γούργαρη, Ασφάκα ) είχαν να παρουσιάσουν μεγάλους αριθμούς. Αξιοσημείωτες οι παρουσίες του Θεμιστοκλή Μαρτίνη μετά της Ελένης από την Κρήτη, που μαζί με παιδιά και αδέλφια και λοιπούς συγγενείς συνέχισαν την παράδοση του γενάρχη Παναγιώτη Μαρτίνη να κάνουν παν-οικογενειακό Πάσχα στο Πολύδροσο.
Χρόνια είχαμε να δούμε και την Κλεοπάτρα , που ήρθε με τον Στράτο και την μικρή Χρυσάνθη , η οποία μάλιστα λόγω της ανύπαρκτης αγροτικής οδοσήμανσης στην προσπάθεια της να φτάσει στον Αϊ- Γιώργη στο Σελιό, για την Δευτερο-Πασχαλιάτικη Λειτουργία , ούτε λίγο , ούτε πολύ , επέστρεψε σώα και αβλαβής ευτυχώς , αφού το μόνο εμπόδιο στο δρόμο της βρέθηκε ο ποταμός Καλαμάς, χωρίς να αντικρύσει πουθενά Εκκλησία ή να ακούσει ψαλμωδίες ή έστω την καμπάνα!!!



( αν και δύσκολη η πρόσβαση με Ι.Χ. αρκετοί χωριανοί ήρθαν στον Αϊ-Γιώργη - Σελιό τη Δευτέρα της Πασχαλιάς )

Πολυκοσμία στην Ασφάκα στο συγκρότημα Λάζαρου – Βαγγέλη Μαρτίνη και Γιάννη – Δήμου Μάκου με 20 άτομα και φυσικά παρόν ο μικρός Γιαννάκης που μαζί με τον πατέρα του δεν παρέλειψαν παρά μόνο τη μέρα του Πάσχα να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα, ψάρεμα πέστροφας με πεταλούδα στο ποτάμι. Πήγανε Λειβαδάκια, Μπαλάσκα ,Ντράζανη ακόμα και Λαγκάβιτσα με πολύ όρεξη , αν και φυσικά ο σημερινός Καλαμάς στην κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της ρύπανσης από τα Γιάννενα κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλεί , γι αυτό και μάλλον τα ψάρια επέστρεφαν ξαγκιστρωμένα στο νερό.
Καλή ομάδα νεολαίας συγκεντρώθηκε, μετά την Ανάσταση για γλέντι μέχρι πρωίας, 17 τον αριθμό , που όχι μόνο δεν ενόχλησαν με το κέφι τους , αλλά μάλλον προσέλκυσαν και όσους ξύπνησαν με πρώτον και καλύτερο τον Βαγγέλη Μήτσα που χόρεψε ώρες ολόκληρες με τα παιδιά, όχι μόνο τα δυο αγαπημένα τραγούδια «μ΄αυτό σου το χαμόγελο…» και « κάτω απ΄το παράθυρό σου… » ,αλλά και άλλα πολλά δημοτικά άσματα , συρτά και γρήγορα , με απαράμιλλη αντοχή εικοσάχρονου χορευτή!!!




( Δευτερο - Πασχαλιά και οι Γιώργηδες έχουν την τιμητική τους , σαν τον Γάκη, πάτερ- Φαμίλια της φωτογραφίας , που με τα 7 παιδιά του , γαμπρούς , νύφες και εγγόνια κάνει οικογενειακή συγκέντρωση 33 ατόμων!!! , από αυτούς το 1/3 είναι Πολυδροσίτες)

Από το νότιο άκρο της Ελλάδας ήρθε ο Θεμιστοκλής , ενώ από το βορρά ο Γρηγόρη - Μαρτίνης με την κόρη του Μαριλένα, Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα και με έκπληξη είδαν φτάνοντας στο μεσοχώρι μεγάλο ξεφάντωμα τριών Γιώργηδων που τόχαν στήσει για τα καλά το πανηγύρι της ονομασίας τους, Γιώργο – Πρόεδρος , Γιώργο – Σταυροτσαμάτης και Γιώργο – Παπαγιαννάκης μικροί και μεγάλοι αντάμα , στο χορό χωρίς παπούτσια , κατά το συνήθειο του παλιού μπάρμπα- Χρήστου ( Τσαμάτη ) . Εκεί τους αντάμωσαν και οι Πλαταριώτες μουσαφιραίοι του Πρόεδρου, και όλοι μαζί τρανό χορό κάνανε, ήταν και ο Βαγγέλης μαζί ο Ράπελλας που έκανε Πάσχα στον κουμπάρου του τον Χρήστο – Τσάκη, ενώ εμείς ούτε φέτος , ούτε πέρσι τον ακούσαμε , που για χρόνια είχαμε συνηθίσει τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση να τα ακούμε από την εξαιρετική ψαλμωδία του , που με όρεξη συνεχίζει να καλλιεργεί πάνω στο Βυζαντινό τρόπο εκτέλεσης των Ύμνων. Δασκάλα η μεγάλη του κόρη η Ελένη, στην Κεφαλλονιά, και μάλλον εκεί θα μείνει. Ενώ το διδασκαλικό ζεύγος Σπύρο Φώτση και Αθηνάς έκαναν Πάσχα στο χωριό παρέα με τους γονείς , συνταξιούχους δασκάλους, το ίδιο και η δασκάλα η Μαρία Λαμπρίδη που από τούτη τη σχολική χρονιά είναι σε σχολείο της Ηγουμενίτσας, ήταν εδώ για Πάσχα μετά από χρόνια , μαζί με τους συνταξιούχους επαιδευτικούς γονείς της Θεόφιλο και Σπυριδούλα, που ήρθε από την Αθήνα παρέα με την κυρά – Αναστασία. Ναι η κυρά – Αναστασία τόβαλε πείσμα να κάνει Πάσχα στο χωριό και ας μη μπορούν οι οικογένειες των τεσσάρων παιδιών και πλείστων εγγονιών και δίγγονων να έρθουν. Μόνη της παρακαλώ δεν δίστασε καθόλου, εκτός από όλες τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου, αν και βαδίζει αισίως την δέκατη δεκαετία της ζωής της, ζωή νάχει, χωρίς ούτε λεπτό όχι βέβαια να λείψει από κάποια ακολουθία , αλλά ούτε στο στασίδι να καθίσει για ξεκούραση. Και εκεί νάχει την έννοια στα κεριά και στις λαμπάδες, σε ότι άλλο χρειαστεί για την Λειτουργική Τάξη, από το πρωί και στα ξωκκλήσια βεβαίως και τα απογεύματα , ακόμη και να ζυμώσει τα πρόσφορά της που σε καμιά Λειτουργία δεν ξεχνά να φέρει και τη γιορτή του γιού της του Θωμά την έκανε με όλη την Παραδοσιακή διαδικασία, με Αρτοκλασία και Ύψωμα , με κέρασμα στο καφενείο, όπου και πίτα πρόσφερε και στο σπίτι της φυσικά περίμενε τον κάθε χωριανό να τον φιλέψει. Τέτοιον καιρό περίπου ήταν πέρσι που πέρασε την περιπέτεια με το σπάσιμο του ποδιού της , τώρα είναι καλά, κάνει ένα σωρό δουλειές μόνη της , τα καταφέρνει μια χαρά και σε πλήρη διαύγεια, χρόνια πολλά και καλά να έχει.




( εικόνα από την Αρτοκλασία της Αναστασίας επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου Θωμά και κατ' επέκταση του γιού της Θ.Κ.Δ. )


Την Τετάρτη του Πάσχα ήρθε και ο εργολάβος που ανέλαβε την ενεργοποίηση του νέου εσωτερικού δικτύου νερού , έτσι σε λίγο καιρό, το πάνω από σαράντα χρόνια παλιό δίκτυο , που εκτός από μπόλικη σκουριά ένα σωρό βλάβες παρουσιάζει συνέχεια , θα είναι εκτός χρήσης και όπως μάθαμε κάθε σπίτι μόνο του θα φροντίσει τη σύνδεση με τη νέα μπλε πλαστική σωλήνα . Δυο – τρεις μέρες αναμένεται διακοπή νερού στη διάρκεια των έργων.
Εγκαίνια καφενείου στο γειτονικό Πάνω Ζάλογγο είχαμε το Σάββατο πριν του Θωμά , αφού λόγω συνταξιοδότησης έκλεισε αυτό που διατηρούσε η Ελένη Μάρκου, και θεωρώντας άκρως απαραίτητο ένα καφενείο οι χωριανοί παραχώρησαν στον Θανάση Μάρκου το ….αγροτικό ιατρείο που μάλλον ποτέ δεν θα επισκέπτονταν γιατρός, αλλά όμως η ύπαρξή του ίσως να είναι έστω και συμβολικά απαραίτητη , αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς το σοβαρό τροχαίο με βαρύ τραυματισμό και με το όχημα σε αχρηστία που είχε κάτοικος γειτονικού προς το χωριό μας συνοικισμού, στο δρόμο της Κουρούνας αμέσως μετά τη λήξη της τελετής των εγκαινίων όπου συμμετείχε;
Γάμος χωριανής κοπέλας στην Αθήνα, η Δήμητρα Θ. Μάκου παντρεύτηκε το Σάββατο 30 Απρίλη τον εκλεκτό της καρδιά της, ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας να ζήσουνε οι νεόνυμφοι και σε όσους παραβρέθηκαν και σε άλλα χαρούνε και φυσικά στα ουκ ολίγα ελεύθερα αγόρια και κορίτσια του χωριού και στα δικά τους.
Δευτέρα μετά του Θωμά σήμερα , οι επισκέπτες μάλλον αναχώρησαν όλοι , με το καλό να μας ξανάρθουν , τα σχολεία ξαναρχίσανε , τέρμα οι διακοπές και στο χωριό μείνανε 71, αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα έκτακτων αφίξεων, αφού μέσα στο γενικό κλίμα αναχωρήσεων μόλις το ΣαββατοΚύριακο του Θωμά μας ήρθε ο παππούς Δήμος και ο Περικλής μετά της Φωτεινής και σίγουρα όσο να γίνουν τα κεράσια και άλλοι θα φανούν , καλώς νάρθουν . Πάντως όποιος δεν έχει Ι.Χ. πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη λεωφορείων από Γιάννενα ή Ηγουμενίτσα για το χωριό προς μεγάλη τέρψη των ταξιτζήδων που λίγο – πολύ από 50 έως 70 ευρώ τα θέλουν για μια διαδρομή που ούτε στο ένα δέκατο δεν πληρώναμε για το ΚΤΕΛ .
Τέλος για την Πρωτομαγιάτικη έξοδο άν και τα προγνωστικά λέγαν βροχή , ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν και αρκετοί βγήκαν στην εξοχή , μάλιστα στη Μίχλα συγκεντρώθηκαν αρκετοί, το πρωί Οσδινιώτες , όπου είχαν και Λειτουργία στο Μοναστήρι , αργότερα βγήκε εκεί μεγάλη παρέα από την Ηγουμενίτσα , τριάντα άτομα, μαζί και η οικογένεια Δονάτου Μαρτίνη όπου τους συναντήσαμε εκεί, να παίζουν ποδόσφαιρο , εκεί που παλιά γίνονταν μεγάλης σπουδαιότητας ποδοσφαιρικοί αγώνες, μεταξύ των χωριών Βλαχώρι - Οσδίνα - Πλακωτή .




( Τα 'σπροπηγάδια της Οσδίνας με τα πολλά , κρυστάλινα και γάργαρα νερά ιδανικός τόπος για εκδρομή στη απίθανη φύση του τόπου μας )
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 10 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.131 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
Ιλαρίωνος οσίου του νέου, Ηρωδίωνος εκ των 70 αποστόλων
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com