Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #2941 από ΠΠΔ
ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Σαν είδα την ανάρτηση της Μαρίας Λ. για τα « χάλια που έχει το μονοπάτι για Τζουρλόγγο », πήρα τα μπογαλάκια μου και εγώ και ξεκίνησα για την αγαπημένη μου διαδρομή: Φωτεινού-Τζουρλόγγο-Δέσες-Μπαλάσκα- Αβρυστικό- Ζαορά- Χωριό. Είχα καιρό να την κάνω, θα ήταν Μάης ή Ιούνιος μπορεί. Μέχρι το γεφύρι του Μέγα – Λάκου λοιπόν όλα πάνε καλά. Με το που περνάς απέναντι όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Οι πουρναρότουφες θέριεψαν, έσμιξαν από τις πλευρές , κάλυψαν το μονοπάτι. Αδιαπέραστο είναι πιά. Πρέπει οπωσδήποτε να είσαι κατάλληλα ντυμένος, εξάπαντος μακρύ παντελόνι, μακρύ μανίκι, καπέλο και ένα εργαλείο κοπής κλαδευτήρι ή πριονάκι. Αλλού κόβεις , αλλού με τα χέρια εν είδει ασπίδας και σκυφτά με ορμή να διαβείς το αγκαθωτό φυσικό εμπόδιο. Αυτό πρέπει να γίνει για 200- 300 μέτρο , να περάσεις το μαντρί του Θύμιο-Μαρτίνη ωσπου να ριχτείς πέρα από το Κουτσολάκι. Γιατί όμως κλείνει τόσο γρήγορα το μονοπάτι; Μα δεν συμβαίνει μόνο εδώ αυτό. Το ίδιο παντού , σχεδόν όλα τα μονοπάτια πάνε να χαθούν , εκτός αν γίνει συστηματικός καθαρισμός και διάνοιξη δυο μέτρα πλάτος για να κρατήσει λίγο περισσότερο. Τι όμως ήταν αυτό που κράταγε τα μονοπάτια ανοιχτά; Δυο πράγματα: Η νομαδική κτηνοτροφία και ιδίως η αιγοτροφία και η συχνότητα της διάβασης. Η αιγοτροφία στο συγκεκριμένο σημείο εξέλειπε παντελώς πλέον, δυο κοπάδια που έχει το χωρίο, ένα στο Φεντερείκο βόσκει, το άλλο στα Αμπέλια και στα πέριξ. Τα γίδια κρατάνε τις πουρναρότουφες και τα βάτα χαμηλά, τα πρόβατα τρώνε τα χόρτα. Έτσι γίνεται φυσική αποψίλωση , τώρα χωρίς κοπάδια έγινε ο τόπος όλος ζούγκλα, ακόμα και τα παλιά χωράφια πάνε να χαθούν. Και μη στα αστεία ξεσπάσει καμιά φωτιά , αλί και τρισαλίμονο , δεν θα σταματάει πουθενά. Όσο για το συχνό πέρασμα, πόσο συχνό να είναι όταν οι περισσότεροι έμαθαν να περπατούν στην άσφαλτο. Όλο ίσιο , αντιπαθούν την ανηφόρα και σκουντουφλάν στα λιθαράκια . Που και που κανένας αν αποφασίσει να βγεί στις ερημιές , τι δρόμος να πατηθεί;. Εδώ και τα μυρμήγκια τα κακόμοιρα, χωρίς εργαλεία και κοπίδια μόνο με τα ποδαράκια τους πέρα – δώθε ασταμάτητα δρόμους ανοίγουν!!!



Μπορείς λοιπόν μόλις περάσεις αντίπερα , λίγο να πανηδρομήσεις , θα βρείς ένα ξέφωτο και γλιτώνεις λίγο το πυκνό. Βέβαια δεν συζητάμε για τις πέτρες που άφθονες πάνω στο μονοπάτι ταλαιπωρούν τον διαβάτη και ποτέ δεν πρόκειται να εκλείψουν , αφού όλες προέρχονται από τα σκαψίματα που κάνουν τα αγριογούρουνα σε αναζήτηση τροφής. Έχουν τέτοια δύναμη στη μουσούδα τους που όποιος δεν ξέρει ,απορεί με τι μηχάνημα έγιναν αυτά τα σκαψίματα. Σκύψε – κόψε λοιπόν ως το Κουτσολάκι και λίγο ακόμα, εκεί πάει να στρώσει όλο και κάποια τούφα σου βγαίνει εμπόδιο.



Όλα και όλα όμως , εγώ θα το καθαρίσω αυτό το μονοπάτι γιατί μου αρέσει πολύ. Θα πάρω το αλυσοπρίονο ένα πρωί και πιστεύω σε τρεις – τέσσερες ώρες θα γίνει δουλειά καλή. Τέρμα το υπόσχομαι! Γιατί αυτή τη διαδρομή πρέπει όλοι να μπορούν να την κάνουν . Δεν είναι μόνο η εξαιρετική θέα προς το χωριό, αλλά και τόσα άλλα που μπορεί κανείς συναντήσει στο παρθένο δάσος. Να όπως αυτή η πανέμορφη φωλιά του κότσυφα:




Μια φορά μάλιστα συνάντησα σε έναν ξέρακα ένα μπούφο, πρώτη φορά έβλεπα, μου φάνηκε φοβερός, τεράστιος , άπλωσε τις φτερούγες και χώθηκε μέσα στους πυκνούς αριάδες. Σήμερα συνάντησα τρία αγριογούρουνα λίγο πριν τον Τζουρλόγγο, με λαχτάρισαν, φύσιξαν και γρύλλιξαν και γκρεμοτσοκίστηκαν να κρυφτούν μακρυά. Μα και στην πηγή εκεί που πήγαινα να ιδώ νερό, με περίμενε άλλη έκπληξη, λίγη λάσπη και ….ένας κάβουρας με τις δαγκάνες σε θέση μάχης . Ναι , σοβαρά ένας κάβουρας στο βουνό:



Δύο Σεπτέμβρη και το νερό του Τζουρλόγγου χάθηκε; Αμ δε! Κάνω ησυχία πλήρη και κάτι ακούγεται . Τζουρρρρρ !!! δυό μέτρα κάτω από το δρόμο και λίγο πριν την πηγή . Είναι νερό , τρεχούμενο, ζωντανό!!! Κατεβαίνω αμέσως και βλέπω . Τζουρρρρ μέσα στο λόγγο , ο Τζουρλόγγος είναι ζωντανός δεν στέρεψε. Αμέσως έβαλα σε ενέργεια την παλιά τεχνική υδρομάστευσης, λίγο καθάρισμα και ένα φυλλαράκι από πλατύφυλλο δένδρο , τη φούχτα από κάτω και έσβησα τη δίψα μου με το κρυστάλλινο νερό .



Το ξέρουν αυτό τα πουλιά , το ανακάλυψαν πριν από μένα , το ίδιο και τα αγρίμια του δάσους , φαίνεται ολόγυρα το τοπίο περπατημένο πολύ . Αλλά ένα δεν μπορώ να καταλάβω. Ο κάβουρας πως έφθασε εδώ, τόση απόσταση από το ποτάμι , στο βουνό σχεδόν επάνω , και χωρίς ίχνη διαρκούς ροής νερού;
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 6 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ΤΑΚΗΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΤΑΚΗΣ
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #2942 από ΤΑΚΗΣ
Απαντήθηκε από ΤΑΚΗΣ στο θέμα Απ: ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Παππά? Τα γράφεις πάρα πολύ καλά και μου αρέσουν. Αλλά αυτός ο Κάβουρας μεγάλος φαίνεται ο κερατάς. Σαν αυτοί που μας έσκιαζαν τα ψάρια στο κλωνάρι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ΤΑΚΗΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΤΑΚΗΣ
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
12 Χρόνια 6 Μήνες πριν #2943 από ΤΑΚΗΣ
Απαντήθηκε από ΤΑΚΗΣ στο θέμα Απ: ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Παππά? Τα γράφεις πάρα πολύ καλά και μου αρέσουν. Αλλά αυτός ο Κάβουρας μεγάλος φαίνεται ο κερατάς.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.155 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
Ιλαρίωνος οσίου του νέου, Ηρωδίωνος εκ των 70 αποστόλων
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com