Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download
πικραλίδα
View Image Download
Ποταμός Καλαμάς
View Image Download

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Περισσότερα
3 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 3 Χρόνια 9 Μήνες πριν #3277 από ΠΠΔ
ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Είναι κάτι χωριανοί , Πολυδροσίτες να τους πεις , Βλαχωρίτες να τους πεις , το ίδιο είναι, κάνουν για το χωριό σαν τρελοί. Σαν είναι μακριά το μυαλό τους τόχουν εδώ, ονειρεύονται πότε θάρθουν , είτε για λίγο είτε για πολύ. Όσο να μείνουν, δεν το χορταίνουν. Όταν έρχεται η ώρα να φύγουν, στο νου τους έχουν την επάνοδο. Και εκεί μακριά που βρίσκονται καμώνονται πως και πως στους ξένους , τι χωριό έχουν αυτοί και άλλος δεν έχει! Νά! τα σπίτια , όλα σχεδόν καλοδιατηρημένα, οι δρόμοι φτιαγμένοι, το κέντρο του χωριού, η πλατεία , η παλιά εκκλησιά, το μουσείο, το μαγαζί, η βλάστηση , το πολύμορφο τοπίο, το ποτάμι χαμηλά, οι Σύλλογοι και οι φορείς του χωριού, τα ξωκκλήσια και τα πανηγύρια, η δροσιά του καλοκαιριού , το κρύο του χειμώνα, τα κυνήγια και τόσα άλλα , μα προπάντων οι άνθρωποί του ! Όλα αυτά δίνουν αφορμές να έχει διαμορφώσει κανείς βιώματα και αναμνήσεις στον ψυχικό του κόσμο τέτοια , ώστε πάντα να σκέφτεται με λαχτάρα το χωριό! Και δεν είναι μόνο οι μεγάλοι , που έζησαν εκείνα τα χρόνια της δυσκολίας και της ανέχειας και όσο ο χρόνος περνά λιγοστεύουν , είναι και οι νέοι που το επισκέπτονται έστω για λίγο. Ακόμα και αυτοί ευκαιρία ψάχνουν να ανταμωθούνε στο χωριό, να περάσουν όμορφα. Όλοι λοιπόν αυτοί , όταν συναντιούνται , κέντρο αναφοράς έχουν το χωριό, τα νέα του να μάθουν , τα παλιά να κουβεντιάσουν , να θυμηθούνε , να σχεδιάσουν… Και τώρα στην καινούρια εποχή του διαδικτύου , βλέπεις και πάλι το χωριό να γίνεται ο συνδετικός κρίκος. Μες στην καρδιά τους , αν υπήρχε τρόπος να ψάξει κανείς , στο νου τους , σε όλη τους την ύπαρξη , ………χωριό και πάλι χωριό θα βρει! « …. Εκεί που είναι ο θησαυρός σας εκεί βρίσκεται και η καρδιά σας …», είναι γραμμένο και μου φαίνεται κάποιος θησαυρός θάναι κρυμμένος στο χωριό και όπως ο φυλάργυρος έχει τη σφοδρή επιθυμία κάθε τόσο να ανοίγει το κασελάκι του , να βλέπει το θησαυρό του , έτσι θαρρώ και εμείς οι Πολυδροσίτες δεν μπορούμε να ξεκόψουμε από την επιθυμία μας αυτή. Έψαξα λοιπόν , έψαξα εκεί στις εξορμήσεις μου που κάνω συχνά όλες τις εποχές στα δάση και τα λαγκάδια του χωριού και σε ένα συμπέρασμα κατέληξα:( Η Βλαχωρίτικη φύση όταν «γιομίζει» χρυσάφι ,στα του τέλη Νοέμβρη )
Ναι , υπάρχει όντως θησαυρός, αξίας μεγάλης για κάποιους ανθρώπους , αμύθητος , χρυσάφι κίτρινο πολύ , άφθονο , που όλοι μπορούν να τον απολαύσουν , μα δεν ανταλάσσεται ούτε εξαργυρώνεται με τίποτα. Ούτε κανένας μπορεί να το κλέψει , ούτε να το ιδιοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Μόνον όλοι να το χορτάσουν μπορούν, με τα μάτια τους μόνο , αλλά και αυτό δεν κρατάει και πολύ , δυο –τρεις βδομάδες το πολύ! Είναι το χρυσάφι της φύσης , δεν το χορταίνει το μάτι σου απ’ τα μισά του Νοέμβρη , ως το τέλος το μήνα. Όλα τα δάση , τα πολλά δάση του χωριού μας , ντυμένα στη χρυσαφιά τους φορεσιά , να περπατήσεις μέσα τους , να αγναντέψεις από μακριά , να τα νοιώσεις δικά σου. Όλους μας καρτερεί ο Θησαυρός του Βλαχωριού να τον δούμε , να τον απολαύσουμε να τον χορτάσουμε! Είναι σαν να ανακεφαλαιώνεται εκεί κάθε αξία , ότι ζήσαμε και ζούμε , κάθε περιπέτεια , κάθε βίωμα , κάθε ανάμνηση. Και θέλοντας στα βιώματά μας να μετέχουν και άλλοι , πολλοί , χωριανοί και φίλοι, συχνά μοιραζόμαστε στις σκέψεις μας δημοσιεύοντας τες με τον σύγχρονο τρόπο της ανάρτησης στον παγκόσμιο ιστό , το γνωστό διαδίκτυο ή “internet” , μια και ο όρος είναι ξενικός και τείνει να επικρατήσει . Στο “ www.polydroso.gr ” λοιπόν , από τη δημιουργία του το 2006 με τη συνεργασία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου και της Αδελφότητας , μέχρι και σήμερα, “ανέβασα” αρκετές σκέψεις μου και αναμνήσεις από τη ζωή του χωριού . Τώρα , μετά από δέκα χρόνια σκέφτηκα πως άλλη χάρη έχουν όταν είναι γραμμένες στις ψηφιακές σελίδες και άλλη όταν διαβάζονται στις σελίδες ενός βιβλίου , παραδοσιακά , όπως άλλωστε ταιριάζει , αφού χωριό και παράδοση πάνε μαζί.
Συνημμένα:
Last edit: 3 Χρόνια 9 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.449 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 15/07/2019 - 01:15

Κατόπιν παραπόνων για το θέμα της μη ύπαρξης μουσικής στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, το ΔΣ της Αδελφότητας εξέτασε το ζήτημα και αποφάσισε να γίνει κανονικά το πανηγύρι. Μένει τώρα να βρεθεί κομπανία.

adelfotita - 07/07/2019 - 15:33

40ήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Δημήτρη Β. Ράπελλα, Κυριακή, 14/7/2019, εκκλησία Αγ. Ανδρέα, Γαλάτσι, μετά τη Θεία Λειτουργία.

adelfotita - 27/06/2019 - 03:38

Το ΔΣ της Αδελφότητας λαμβάνοντας υπόψη τις δύο τραγικές απώλειες νέων ανθρώπων του χωριού μας, αποφάσισε το αυτονόητο: Να γίνει μόνο η κοινή τράπεζα την ημέρα της Αγίας Παρασκευής. Χωρίς μουσική.

adelfotita - 24/06/2019 - 09:52

Η κηδεία του ιατρού Νίκου Γεωργογιάννη θα γίνει σήμερα 5 το απόγευμα στο άγιο Νικόλαο προς Πέραμα (Ιωάννινα).

adelfotita - 23/06/2019 - 16:47

Με τεράστια θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε από κοντά μας ο γιατρός Νίκος Γεωργογιάννης. Βαθύτατα συλλυπητήρια στη μανούλα του και στην αδελφή του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
22
Αυγούστου
2019
Ανατ.: 06.45
Δύση: 20.16
Σελήνη
21 ημερών
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου
1645
Παράδοση της πόλεως των Χανίων από τους Ενετούς στους Τούρκους.
1686
Ο Ενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει από τους Τούρκους το Ναύπλιο.
1920
Η Στρατιά Μικράς Ασίας ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις της καταλαμβάνοντας τη γραμμή Προύσα-Τσεντίζ-Ουσάκ.
1921
Το Α΄ και Γ΄ Σώμα Στρατού προσπαθούν με συντονισμένη ενέργεια να διευρύνουν το προγεφύρωμα στον Σαγγάριο.
1940
Οι Γερμανοί εκτελούν 40 Έλληνες στο Αμάρι της Κρήτης.
1943
Το ελληνικό αντιτορπιλικό "Πίνδος" και το αγγλικό "Ήστον" βυθίζουν γερμανικό υποβρύχιο κοντά στις Συρακούσες.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com