Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #469 από ΠΠΔ
ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
« Ήρθ? ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια? »
Η Βάσω τ? Αντρέα, η Αρετούλα, ο Αντώνης της Πόλυς, ο Γιώργο-Παπαγιαννάκης , ο Χρήστος κ? η Τατιάνα με το στολισμένο καλαθάκι τους όλα μαζί μια παρέα, ανήμερα του Λαζάρου γυρίσαν όλο το χωριό από τη Γούργαρη ως τ? Αμπέλια διαλαλώντας το « Λάζαρη ». Η μέρα καλή, ευτυχώς δεν έβρεχε. Πάει γιόμα όταν σκόλασαν, γιομίσαν οι τσεπούλες χρήματα που απλόχερα οι χωριανοί τους δίνανε , ζαχαρικά και λίγα αυγουλάκια.
Τ? απόγεμα μάταια περίμενα μη φανεί καμιά καινούργια νύφη ή πεθερά της περασμένης χρονιάς με δάφνη ζαλωμένη? Είδα κι? απόειδα στον πάτο κλάρισα μονάχος μου λίγο απ? τον κήπο του σχολειού , γιόμισα τις κανίστρες και στόλισα την Εκκλησιά και κοντά σήμανα εσπερινό.
Οι πρώτοι ταξιδιώτες διστακτικά , αρχίσαν νάρχονται. Πρώιμη η Πασχαλιά φέτος δεν καρτερούμε και πολλούς. Ξημέρωσε των Βαγιών και μετά τη Λειτουργία κέρασε ένας παππούς για την εγγονή του τη Βαγιούλα. Τοίμασα και γώ το σακούλι μου και τα απαραίτητα και βγήκα με το αμάξι στις Παλιοστάνες . Το στρατί κοντά , στο Στερνάρι , στο Μοναστήρι , στα Δέντρα των Μαρτιναίων , στο Κατήδρομα , στη Βλάχα χαμηλά, στη Στρούγκα του Σωτήρη-Ποστόλη και έφτασα στο λάκο στο Ποντίκι. Να το κόνισμα το μακαρίτη του μπάρμπα μου του Βάγιου , ακριβώς εκεί που ξεψύχησε χτυπημένος από σφαίρα το 48?. Το καθάρισα, το στόλισα με δάφνη, τάναψα το θύμιασα, είπα και λίγο το « μετά πνευμάτων » , έκανα τη γιορτή του?
Με το που έπεσαν τα ίσκια χτύπησα την καμπάνα: Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, με τη στολή την μαύρη του Παπα ? Χρήστου , λίγο κοντή μου είναι, Θεός σχωρέστον?.
Το επόμενο πρωί ταχειά-ταχειά διάβασα τις Ώρες χτυπώντας λίγο την μικρή, την παλιά καμπάνα του Αηδημήτρη ίσια να δώσω μήνυμα. Ύστερα μαζεύτηκαν καμιά δεκαριά γυναίκες να καθαρίσουν την εκκλησιά. Άναψαν φωτιά κάτω απ? το κέδρο, ζεμάτησαν τα μανουάλια και ότι άλλο έπρεπε, ξεσκόνισαν, σφουγγάρισαν τίναξαν. Απόγεμα σκόλασαν , την έκαναν κ? έλαμπε . Φχαριστήθκε η ψυχή τους , βοήθειά τους?
Τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί πάλι τις Ώρες, το βράδυ το γνωστό Τροπάρι της Κασσιανής « Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα?.» Δόξα το Θεώ έχουμε ψαλτάδες. Μπορεί να μην είναι και πρώτοι αλλά σε μερικά χωριά λείπουν εντελώς.
Μεγάλη Τετάρτη το Ευχέλαιο και Μεγάλη Πέμπτη πρωί Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Μετάλαβαν κάμποσοι. Εν τω μεταξύ όλο κ? έρχονται οι ταξιδιώτες μας. Τα Δώδεκα Ευαγγέλια το βράδυ, δυό μιση ώρες κράτησαν. Ένας έβαλε ένα αληθινό αγκάθινο στεφάνι στο Σταυρό. Κάτι τζέπια δέκα πόντους είχε? Τόφερε από την Αθήνα. Κρύο και βροχή όλη μέρα . Χειμώνα θυμίζει , τα τζάκια αναμένα. Ευτυχώς την Μεγάλη Παρασκευή κράτησε . Όσο να διαβάσουμε τις Μεγάλες Ώρες με τον ΘΚΔ ήρθαν τα κορίτσια για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Καμιά 15/ριά μικρά - μεγάλα. Μάζεψαν αγριολούλουδα , είχανε και αγοραστά γαρούφαλα, κάναν σχέδια με μεράκι, πολύ όμορφα ήταν. Το βράδυ τα παληκάρια τον πήραν στις πλάτες τους και κάναμε περιφορά . « Η Ζωή εν τάφω?», να ακούσει και η φύση που συνέπασχε στη Σταύρωση. Κόσμος πολύς και η καμπάνα πένθιμη? « Ελέησον ημάς?» σε δυό στάσεις και σταθήκαμε μπρος στην πόρτα. Πέρασαν όλοι κάτω απ? τον Επιτάφιο , προσκύνησαν το Ευαγγέλιο. - Καλή Ανάσταση !!!
Και δεν άργησε!!! Το άλλο πρωί στη Λειτουργία μετά τον Απόστολο, σε ήχο Βαρύ « Ανάστα ο Θεός?» και γιόμισε η Εκκλησιά δαφνόφυλλα . Θα μείνουν ως της Αναλήψεως εκεί.
Μεσάνυχτα ακριβώς το « Δεύτε λάβετε φώς?», η τελετή της Ανάστασης στο προαύλιο, κάτω απ? την αγριοκαστανιά που φύτεψε ο δάσκαλος και τώρα θέριεψε. Οι λαμπάδες φώτισαν στο σκοτάδι και σιγά ? σιγά οι περισσότεροι σκορπίσανε. Μπήκαμε στην Εκκλησιά για τη συνέχεια , έμειναν περίπου 60 ως το τέλος. Έγινε ο γνωστός διάλογος: « ?Eπικράνθη, - Ανέστη, -Προσκυνούμεν Αυτού? , Αληθώς Ανέστη, -Χρόνια Πολλά » και πριν τις δύο τέλειωσαν όλα. Ξημέρωσε μέρα καλή, ψήσανε ο κόσμος τα αρνιά τους στις σούβλες, έθιμο καινούριο κ? αυτό, παλιά στη γάστρα μόνο ψέναν. Απ? τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ασταμάτητες μπαταριές πέφτανε, άλλο και τούτο πάλι!!. Στις 4 έπιασε βροχή , αλλά όλοι σχεδόν είχαν σκολάσει με το Πασχαλινό τραπέζι.
Την Δευτέρα πρωί και απόγεμα λειτουργήσαμε στον Αηλιά. Την Τρίτη στην Αγιά ? Παρασκευή. Έψαλε εκεί και ένας καλόγερος από την Ραβοστίβα, ήταν και καλίφωνος. Την Παρασκευή πήγαμε στην Παναγία , αρκετοί κατεβήκαν με τα πόδια, ήταν και ο καιρός καλός. Ακούστηκε το Πασχαλιάτικο μήνυμα παντού. Απομένει ο Αηγιώργης για τις 23 τα? Απρίλη.
Ήδη οι ταξιδιώτες άρχισαν λίγο ? λίγο να φεύγουν. Ήρθαν περίπου 110 φέτος. Τις όψιμες Πασχαλιές έρχονται περισσότεροι.
Του Θωμά γιόρτασε στο χωριό πατροπαράδοτα για πρώτη φορά ο ΘΚΔ που ήταν ακόμα εδώ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.109 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.38
Δύση: 20.14
Πανσέληνος
Ελισάβετ οσίας, Σάββα του στρατηλάτου
1821
Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας αλλά ηττώνται.
1827
Μάχη στον Ανάλατο και καταστροφή των Ελληνικών δυνάμεων.
1897
Ήττα του Ελληνικού Στρατού στα Φάρσαλα και κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1914
Ανακωχή των δυνάμεων της Αυτονόμου Ηπείρου και της Αλβανίας.
1941
Αρχίζει η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή του προς Κρήτη και Αίγυπτο.
1944
Μαρτυρικός θάνατος 318 κάτοικων της Κοινότητας Πύργων Κοζάνης από τα γερμανικά στρατεύματα.
1956
Πυρκαγιές σε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία από Τούρκους.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com