Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

 

Ανήμερα Δευτέρα του Πάσχα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυδροσιτών στο χωριό. Ανάμεσα στα θέματα που κουβέντιασε και στις αποφάσεις του τα ακόλουθα:

1.Ο Σύλλογος ξεκίνησε συλλογή οικονομικών προσφορών για το πρόβλημα του τηλεοπτικού αναμεταδότη που εδώ και μήνες αφήνει ακάλυπτο το χωριό. Το ποσό που χρειάζεται για μια αξιόπιστη λύση (πάνω από 2500 ευρώ) υπερβαίνει τις δυνατότητες του ταμείου του Συλλόγου και για αυτό ξεκινήσαμε τις προσωπικές προσφορές για το συγκεκριμένο έργο. Στο παρελθόν ο Σύλλογος είχε δώσει χρήματα από το Ταμείο του με πρόσκαιρο μόνο αποτέλεσμα. Τα ποσά που έδωσε αντιστοιχούσαν μέχρι και σε 60 ετήσιες συνδρομές των μελών του, κάτι που δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο για αυτό καταφύγαμε στις προσφορές. Το πρόβλημα πρέπει το συντομότερο να επιλυθεί γιατί αφορά την καθημερινότητα των συγχωριανών. Δέκα συγχωριανοί προσέφεραν ήδη από 20 ευρώ, αν συνεχίσουμε έτσι και ξεπεράσουμε τις εκατό ισόποσες προσφορές μπορούμε να έχουμε λύση με διάρκεια και ποιότητα κατασκευής. Το έργο δεν θα γίνει με ανάθεση αλλά ζητήσαμε προσφορές από δύο ιδιώτες σε Παραμυθιά και Γιάννενα για να αποφασίσουμε την καλύτερη λύση.

2. Ο Σύλλογος αποφάσισε να αγοράσει Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μέσα στο Μάιο, κάτι που θα βοηθήσει και τη δραστηριότητά του αλλά και τη δημιουργική ενασχόληση της νεολαίας στο χωριό. Το ποσό που εγκρίθηκε για την αγορά είναι 1000 ευρώ. Όσοι γνώστες θέλουν να συνδράμουν με προτάσεις για την αγορά ας το κάνουν άμεσα επικοινωνόντας με τον Αλέξανδρο στο 2103310919

3. Ο Σύλλογος αποφάσισε να αγοράσει video projector αξίας μέχρι 1000 ευρώ. Ο προβολέας το καλοκαίρι θα κάνει τακτικές προβολές στο σχολείο. Και εδώ οι προτάσεις των ειδημόνων ας είναι άμεσες για να αγοράσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με αυτά τα χρήματα.

4. Μέσα στο Μάιο αλλάζει το ταβάνι στο γραφείο του Φιλοπρόοδου για να σταματήσει επιτέλους η απαράδεκτη εικόνα από την επιδρομή τρωκτικών κάθε καλοκαίρι. Νέο, ξύλινο ταβάνι θα κατασκευαστεί και η υπάρχουσα ψευδοροφή θα καταργηθεί. Το ποσό που εγκρίθηκε για την ανακατασκευή του ταβανιού είναι 700 ευρώ. 

5. Μέσα στον Ιούνιο θα κατασκευασθεί εσωτερική τουαλέτα στο νέο Ιατρείο που κατασκεύσαν από κοινού Φιλοπρόοδος και Αδελφότητα στο χωριό. Η τουαλέτα θα καλύπτει τις ανάγκες χρήσης του Ιατρείου-Ιατρού και επισκεπτών, Ο Φιλοπρόοδος ζητά προσφορές για την κατασκευή της από συγχωριανούς που μπορούν να αναλάβουν το έργο. Ημερομηνία λήξης συλλογής των προσφορών η 15η Μαϊου. Τότε, με βάση τις υπάρχουσες προσφορές, ο Σύλλογος θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει το έργο.

6. Ο Σύλλογος, υλοποιώντας τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό από την περσινή ετήσια Συνέλευση, παράγγειλε 4 παγκάκια για την Ασφάκα, συνολικής αξίας 320 ευρώ. Τα παγκάκια θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάιο σε θέσεις για τις οποίες περιμένουμε τη γνώμη των ίδιων των συγχωριανών που μένουν στην περιοχή. 

7. Για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης αποφασίστηκε η αγορά πρόσθετης ραφιέρας για την τοποθέτηση βιβλίων που μέχρι τώρα μένουν σε κούτες (!). Μαζί με την αγορά βιβλίων το ποσό που αφορά τη βιβλιοθήκη εκτιμάται στα 300 ευρώ, ποσό σύμφωνο και με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

8. Με σκαναρίσματα των εξωφύλων όλων των βιβλίων της βιβλιοθήκης θα συνεχισθεί η ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης του χωριού. Ο κατάλογος των βιβλίων (Λουκάς Μάκος) θα παρουσιάζεται σε λίγο καιρό και από την ιστοσελίδα του χωριού (Ηλίας Ρωμανός). Ανάλογη ψηφιοποίηση θα ολοκληρωθεί και για τα εκθέματα του Μουσείου.

9. Το Μουσείο θα παραμένει ανοικτό τακτικές ώρες κάθε Σάββατο και Κυριακή στο διάστημα 20 Ιουλίου-20 Αυγούστου (αρχική σκέψη για Σάββατο 6-7μμ και Κυριακή 10-11 πμ). Πέρα από την περιήγηση στο Μουσείο ο προβολέας του χωριού θα προβάλει slide show από το Φωτογραφικό Αρχείο του Συλλόγου τις συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

10. Αποφασίστηκε η κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη συντήρηση του γηπέδου μπάσκετ και την αγορά σχετικών υλικών (μπάλες κλπ), σύμφωνα και με τα αιτήματα της πρόσφατης συνάντησης νέων Πολυδροσιτών.

11. Ο Σύλλογος πήρε προσφορά για τη διοργάνωση εκδρομής στην Αίγυπτο αυτό το καλοκαίρι. Η εκδρομή είναι ένα προσκύνημα στον κύριο τόπο της βλαχωρίτικης αποδημίας, εκεί όπου κάθε οικογένεια στο χωριό μας είχε κάποτε ξενιτεμένους της. Η συγκυρία της παρουσίας του Θωμά Φώτση στην Αίγυπτο είναι ευνοϊκή για την καλύτερη περιήγηση. Η προσφορά που πήραμε για ένα ταξίδι 6 ημερών σε Κάρο, Αλεξάνδρεια, Μονή του Σινά, συμπεριλαμβανομένων όλων των μετακινήσεων σε Αίγυπτο και από χωριό στην Αθηνα, όλων των ξενοδοχείων με πρωινά και μεσημεριανά γεύματα, όλων των εξόδων περιήγησης φτάνει τα 780 ευρώ για κάθε άτομο. Αν δεν μπει πούλμαν από χωριό για Αθήνα το ποσό είναι 720 ευρώ για κάθε άτομο. Η σκέψη που υπάρχει για την εκδρομή αυτή είναι να γίνει μέσα στον Ιούλιο, με επιστροφή πριν από το πανηγύρι. Το όριο για να γίνει η εκδρομή είναι 25 άτομα το ελάχιστο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η πραγματοποίηση της εκδρομής για οικονομικούς λόγους και ετήσιες άδειες των εργαζομένων αλλά εμείς θα ανακοινώσουμε και στην ιστοσελίδα και στο χωριό την αναλυτική προσφορά και το πρόγραμμα για αυτή την εκδρομή και, ποιος ξέρει, μπορεί και να υπάρχει η ανταπόκριση. Ήδη πάντως έχουμε δηλώσεις συμμετοχής! Και, ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση της εκδρομής στην Αίγυπτο, ο Σύλλογος προετοιμάζει χωριστή εκδρομή και στην Ήπειρο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

12. Σύμφωνα και με παλιότερη απόφασή μας, υπάρχει η σκέψη για παραγωγή dvd με εικόνες από το χωριό μας και τα κοινωνικά γεγονότα του. Όσοι μπρούν και θέλουν καλό είναι να προσφέρουν αντίγραφα των δικών τους βίντεο που ίσως φανούνε χρήσιμα!

13. Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο η απόφαση του Δήμου Παραμυθιάς για την παραχώρηση του πρώην Ιατρείου και του Κοινοτικού Γραφείου για την επέκταση του Μουσείου δεν έχει καθαρογραφεί!  Με συνεχείς επισκέψεις μας στο Δήμο, ελπίζουμε μέσα στην τρέχουσα βδομάδα η απόφαση να καθαρογραφεί, να συνυπογραφεί από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Φιλοπρόοδου για να ξεκινήσει η πρακτική προετοιμασία της επέκτασης (μελέτη, άδεια, οικοδομικά, εξοπλισμός κλπ) -έργο με ξεχωριστή σημασία για το χωριό μας. Το θέμα αυτό, όμως, θα μας απασχολήσει εκτενέστερα σε επόμενη ενημέρωση.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χθες είναι συγκεκριμένες και, παρότι αρκετές, πραγματοποιήσιμες. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη συμμετοχή με προτάσεις, ενέργειες, ενεργοποίηση και προσφορές όλων των μελών του Συλλόγου. Γιατί ο Σύλλογος δεν δραστηριοποιείται μόνο στα καλοκαίρια και στις γιορτές αλλά προσπαθεί, όσο μπορεί, να συμβάλει στη συνεχή, κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για το χωριό μας. Η δύναμη των συλλογικών φορέων του χωριού μας είναι οι ίδιοι οι συγχωριανοί για αυτό η προσωπική μας συμμετοχή είναι απαραίτητη και ουσιαστική.

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
Β' Χαιρετισμοί, Μάρκου Αρεθουσίων, Κυρίλλου, Ευσταθίου
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com