Εκτύπωση

Ένας τόπος αξιοθέατος το Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, δίπλα σε βαθύσκιωτα δάση, με πηγές, βρύσες, ποτάμια να ρέουν παντού.

Αξιοθέατα και τα κτίσματα των κατοίκων. Οι εκκλησιές -  με παλιότερη του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, τα ξωκκλήσια, η πλατεία, τα παλιά σπίτια, το Λαογραφικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη, το παλιό Σχολείο, η Ζαγορά - το παλιό χωριό.

Για όλα αυτά - και για άλλα πολλά- σε λίγες ημέρες ο διαδικτυακός μας τόπος θα φιλοξενεί αναλυτική παρουσίαση με κείμενα και εικόνες.

Στο μεταξύ επισκεφθείτε το Πολύδροσο. Ο χειμώνας του πάει πολύ...

 

Επισκεφθείτε το άρθρο : Πολύδροσο>Εκκλησία  , για να μάθετε πληροφορίες για τις εκκλησιές του Πολυδρόσου και να δείτε πολλές φωτογραφίες....

 

Επισκεφθείτε το άρθρο : Πολύδροσο>Μουσείο για μια περιήγηση στου Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου

 

 

 

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΕΤΟΥΣΙ

 


 

Πέρα από το γνωστό Φραγκοπήδημα , το φαράγγι των στενών του Καλαμά , υπάρχει και ένα άλλο, μικρό, αλλά πανέμορφο  φαράγγι εξ ολοκλήρου μέσα στα όρια  του Πολυδρόσου , άγνωστο στους πολλούς , πολύ  όμως ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες  που αγαπούν την κατάβαση φαραγγιών. Δημιουργείται στο κατώτερο τμήμα του Μεγα - Λάκκου από τη θέση Δάφνες μέχρι την συμβολή του ρέματος με τον ποταμό Καλαμά στη θέση Μπαλάσκα. Φαράγγι  του Πετούσι θα ήταν η πιο ταιριστή ονομασία του από την ομώνυμη τοποθεσία των πηγών . Ξεκινώντας από την τοποθεσία Βρωμορήγανη ( στο σημείο, υπάρχει δεξαμενή υδραγωγείου ) όπου φθάνει κανείς με αυτοκίνητο "ειδικών διαδρομών "μέσω του χωριού  ακολουθούμε το μονοπάτι προς Δάφνες και σε 10 λεπτά μπαίνομε στο φαράγγι, Απαραίτητος στοιχειώδης εξοπλισμός κατάβασης ( σκοινί , σακίδιο, παπούτσια κατάλληλα κ.λ.).

 

Πέντε δύσκολα σημεία από την αρχή κι' όλας τη; διαδρομής θα χρειαστεί να κατέβουμε με τη βοήθεια σκοινιού μέχρι να φτάσουμε σε καλύτερη βατότητα και συναντήσουμε τις πρώτες πηγές που έχουν νερό διαρκώς . Βέβαια και αυτή η διαδρομή το χειμώνα έχει μεγάλη ροή νερού και δεν ενδείκνυται για κατάβαση. Καλύτερη περίοδος από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Αυτή είναι η τελευταία κατάβαση με ύψος περίπου 15 μέτρα και στο μέσον του κάθετου βράχου συναντάμε μικρή πηγή που ρέει νερό όλο το χρόνο.Στη συνέχεια όλο και εμπλουτίζεται το ρέμα από πηγές που τρέχουν από την αριστερή απόκρυμνη όχθη ( Κουρί )  ώσπου συναντάμε την χαρακτηριστική πηγή Πετούσι που τρέχει μέσα από μικρό σπήλαιο.


Η επόμενη δυσκολία στη διαδρομή βρίσκεται μετά από 300 περίπου μέτρα, όπου το ρέμα περνάει μέσα από μία σπηλιά όπου και σχηματίζονται μικρές λιμνούλες που πρέπει να μπει κανείς  στο νερό για να τις περάσει. Εν το μεταξύ το νερό συνεχίζει να αυξάνεται και γίνεται  ένα μικρό "ποταμάκι" διαρκούς ροής. Η βλάστηση είναι πυκνή και ποικίλη, οι γεωλογικοί σχηματισμοί εντυπωσιακοί, δροσιά απαράμιλλη σε όλο το μήκος της διαδρομής που είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο και φυσιολογικά πέρνει δύο ώρες για την κατάβαση.


Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Βασίλη Μάκου και μπορείτε να δείτε πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τη διαδρομή και άλλα αξιοθέατα σημεία του χωριού, δημοσιευμένες στο www. panoramio.

Στο τέλος συναντούμε τον ποταμό Καλαμά και μπορούμε να κατασκηνώσουμε στη θέση "Μπαλάσκα".

Στην απέναντι όχθη θα διακρίνουμε τα άφθονα νερά που πηγάζουν από το Μαλουνιώτικο όρος. Επιστροφή μέσω Αβρυστικού , ακολουθώντας τις κολώνες της ΔΕΗ ( υδραγωγείο) και πέρνουμε μια ανάσα στην πανέμορφη τοποθεσία Παναγία Ζαγοράς. Από κεί σε μικρή απόσταση είναι η Βρωμορήγανη όπου κλείνει ο κύκλος της κατάβασης του φαραγγιού.

 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ    ΠΡΟΣ     ΠΑΡΚΕΙΟ.

 

Μια εξαιρετική διαδρομή , πολύ ενδιαφέρουσα σε όλο της το μήκος είναι η πορεία προς το Παρκειό . Ξεκινώντας από το Μεσοχώρι με μόνο απαραίτητο βοήθημα ένα "σκόπι" ( ραβδί ) και αφού περάσουμε έξω από το Μουσείο συνεχίζουμε προς Μεγαλάκκο. Περνώντας το Λακόπουλο παρατηρούμε το πέτρινο σπίτι των Αναγωστοπουλαίων που χτίστηκε το 1931 και ήταν το μεγαλύτερο σπίτι του χωριού. Στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται μονοπάτι και περνάμε το γεφύρι του Μεγα-Λάκκου. Η διαδρομή μέχρι του Φωτεινού μας δίνει εξαιρετική θέα του χωριού σε όλο του μήκος. Επόμενος σταθμός η πηγή Τζουρλόγγος που φτιάχτηκε από τον Ηγούμενο της Μονής Μίχλας. Μετά από μια μικρή ανηφόρα φτάνουμε στο βράχο "Τσέμκα" από όπου έχουμε εξαιρετική θέα του Δάσους "Κουρί"  μέχρι χαμηλά στο φράγγι του Πετούσι και όλο το Σελιό , Λειβαδάκια , Κούρσα. Συνεχίζουμε μέσα από δάσος αριάδων και πουρναριών, καθώς και διαφόρων δρυών ώσπου καταλήγουμε στη θέση "Παρκειό" από όπου αντικρύζουμε το φαράγγι  των στενών  του ποταμού Καλαμά, το Φραγγοπήδημα , με όλους τους γεωλογικούς σχηματισμούς του. Χαμηλά βλέπουμε και ακούμε το ποτάμι να βουΐζει  κατεβάζοντας τα ορμητικά του νερά. Στη συνέχεια μπορεί κανείς να προχωρήσει προς το χωριό Οσδίνα, ή να ανέβει στο μοναστήρι της Μίχλας ακόμη και να διασχίσει το Κουρί και να κατέβει στον Καλαμά στη θέση Μπαλάσκα. Βέβαια η πιο εύκολη λύση είναι η επιστροφή από την ίδια διαδρομή, πήγαινε - έλα περίπου 3 ώρες χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη.


 

Η ράχη  Παρκειό όπως φαίνεται από το Φραγκοπήδημα ( Ασκηταρειό )