ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
- ΠΠΔ
-
Topic Author
- Επισκέπτης
-
17 Χρόνια 5 Ημέρες πριν #2402
by ΠΠΔ
ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ was created by ΠΠΔ
10 Σεπτέμβρη και ο τρύγος ξεκίνησε στο χωριό.
Βέβαια αμπέλια συντηρούνται μόνο 4 , τα οποία στην καλυτερη χρονιά θα μπορούσαν να αποδώσουν περίπου 4 το πολύ 5 τόνους σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας που είναι η ίδια με την ποικιλία της Ζίτσας , η ονομαστή Ντεμπίνα. Ονομασία μάλλον Ιταλικής προέλευσης (de vino - κρασί -κρασοστάφυλο). Φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, και είχαμε πρωιμότερη ωρίμανση και καλούς βαθμούς. Όμως χαρακτηριστηκή ήταν και η προσβολή του ωίδιου ( μιας μυκητολογικής φύσης ασθένειας ) που προκάλεσε κάποιες ζημιές. Επίσης η παρατεταμένη ξηρασία συγκέντωσε τα πάσης φύσεως ιπτάμενα, έρποντα και λογής - λογής ζωάκια στο να ξεδιψάνε στα λίγα αμπέλια μας. Π.χ. σε ένα μόνο αμπέλι πιάστηκαν 10 σκαντζόχοιροι να λαθροτρώνε και απομακρύνθηκαν. Πάρα πολλά φυσικά τσιροπούλια και αμέτρητα έντομα ( σφηκοειδή ) τρέφονταν εκεί για μέρες.
Ευτυχώς τα πολλά σύκα προσήλκυσαν τα μεγαλύτερα πουλιά ( κίσσες -κοτσύφια κ.α. ) που κάνουν ποιο πολλές ζημιές.
Πρώτος τρύγησε ο Νικόλας που είχε τις ποιό πολλές απώλειες, είχε όμως πολύ καλά γράδα.
Σήμερα και αύριο και το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο τρύγος στα Αμπέλια και στη συνέχεια θα απομείνουν οι κληματαριές που κυρίως μας δίνουν προϊόν κατάλληλο για τσίπουρο μόνο.
Ο γλυκός μούστος θα μπεί στα βαρέλια για ζύμωση και αν όλα πάνε καλά ( γιατί εμείς εδώ στο χωριό αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της , δηλ. χωρίς οινολογικά πρόσθετα ) ελπίζουμε αρχές Δεκέμβρη να δοκιμάσουμε τον τερψιλαρίγγιο
Βλαχωρίτικο οίνο. Τα στέμφυλα μετά την κατάλληλη φροντίδα θα οδηγηθούν στην απόσταξη και προφανώς θα αποδώσουν Α΄ποιότητας τσιπουράκι.
Χθές στο αμπέλι μου είχαμε γενική κινητοποίηση, ήταν η Μαργαρίτα, η γιαγιά, ο Χρήστος, ο Σωτήρη Μάκος ο Γιωργο - Παπαγιαννάκης και ο Θύμιος με το αγροτικό του για τη μεταφορά στο πατητήρι που φέτος είναι ένα σύγχρονο Ιταλικό ( σπαστ΄ρας -διαχωριστήρας -αντλία ) και οδηγήσαμε στα βαρέλια 1200 κιλά σταφύλια. Έπεται και συνέχεια. Άντε καλή δύναμη και του χρόνου νάμαστε καλά!!!.
Βέβαια αμπέλια συντηρούνται μόνο 4 , τα οποία στην καλυτερη χρονιά θα μπορούσαν να αποδώσουν περίπου 4 το πολύ 5 τόνους σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας που είναι η ίδια με την ποικιλία της Ζίτσας , η ονομαστή Ντεμπίνα. Ονομασία μάλλον Ιταλικής προέλευσης (de vino - κρασί -κρασοστάφυλο). Φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, και είχαμε πρωιμότερη ωρίμανση και καλούς βαθμούς. Όμως χαρακτηριστηκή ήταν και η προσβολή του ωίδιου ( μιας μυκητολογικής φύσης ασθένειας ) που προκάλεσε κάποιες ζημιές. Επίσης η παρατεταμένη ξηρασία συγκέντωσε τα πάσης φύσεως ιπτάμενα, έρποντα και λογής - λογής ζωάκια στο να ξεδιψάνε στα λίγα αμπέλια μας. Π.χ. σε ένα μόνο αμπέλι πιάστηκαν 10 σκαντζόχοιροι να λαθροτρώνε και απομακρύνθηκαν. Πάρα πολλά φυσικά τσιροπούλια και αμέτρητα έντομα ( σφηκοειδή ) τρέφονταν εκεί για μέρες.
Ευτυχώς τα πολλά σύκα προσήλκυσαν τα μεγαλύτερα πουλιά ( κίσσες -κοτσύφια κ.α. ) που κάνουν ποιο πολλές ζημιές.
Πρώτος τρύγησε ο Νικόλας που είχε τις ποιό πολλές απώλειες, είχε όμως πολύ καλά γράδα.
Σήμερα και αύριο και το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο τρύγος στα Αμπέλια και στη συνέχεια θα απομείνουν οι κληματαριές που κυρίως μας δίνουν προϊόν κατάλληλο για τσίπουρο μόνο.
Ο γλυκός μούστος θα μπεί στα βαρέλια για ζύμωση και αν όλα πάνε καλά ( γιατί εμείς εδώ στο χωριό αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της , δηλ. χωρίς οινολογικά πρόσθετα ) ελπίζουμε αρχές Δεκέμβρη να δοκιμάσουμε τον τερψιλαρίγγιο
Βλαχωρίτικο οίνο. Τα στέμφυλα μετά την κατάλληλη φροντίδα θα οδηγηθούν στην απόσταξη και προφανώς θα αποδώσουν Α΄ποιότητας τσιπουράκι.
Χθές στο αμπέλι μου είχαμε γενική κινητοποίηση, ήταν η Μαργαρίτα, η γιαγιά, ο Χρήστος, ο Σωτήρη Μάκος ο Γιωργο - Παπαγιαννάκης και ο Θύμιος με το αγροτικό του για τη μεταφορά στο πατητήρι που φέτος είναι ένα σύγχρονο Ιταλικό ( σπαστ΄ρας -διαχωριστήρας -αντλία ) και οδηγήσαμε στα βαρέλια 1200 κιλά σταφύλια. Έπεται και συνέχεια. Άντε καλή δύναμη και του χρόνου νάμαστε καλά!!!.
Please Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού to join the conversation.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.679 δευτερόλεπτα