- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ
- ΠΠΔ
-
Topic Author
- Νέο Μέλος
-
Less
More
13 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 11 Μήνες πριν #2948
by ΠΠΔ
Aφθονη η ρίγανη στο χωριό μας , όχι μόνο άφθονη αλλά και εξαιρετικής ποιότητας , ιδιαίτερα αρωματική. Φυτρώνει παντού από μόνη της , την ποτίζουν οι βροχές της Άνοιξης και καθώς δεν την τρώει κανένα ζώο χορτοφάγο περισσεύει και για μας. Ευχάριστη απασχόληση το μάζεμα της, κίνητρο για άσκηση για τους νέους, να περνά η ώρα για τους πιο μεγάλους. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται συχνά - πυκνά οι χωριανοί μας να επιστρέφουν κρατώντας το λιγότερο ένα ματσάκι ρίγανη. Όμως η ρίγανη πέρα από το άρωμα προσφέρει ένα σωρό άλλα χρήσιμα συστατικά . Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Μπορεί οι παλιοί να μη γνώριζαν ότι το κρέας που έτρωγαν περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας , προστάτευαν τον οργανισμό από την παραπάνω συμπαιγνία. Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Αλλά δεν ειναι μόνο το κρέας που νοστιμίζει η ρίγανη , για δέστε τη χωριάτικη σαλάτα λουσμένη στη λαδορίγανη, η τα ψάρια με λαδολέμονο και τόσο άλλα φαγητά όπου χρησιμοποιείται αυτό το εξαιρετικό βότανο.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.
Ερχόμαστε λοιπόν το καλοκαίρι στο χωριό, κάνουμε τις πεζοπορείες μας, μαζεύουμε και τη ριγανούλα - φάρμακο, τη στεγνώνουμε, την τρίβουμε , τη φυλάμε σε ένα βαζάκι και είνα πάντα έτοιμη για χρήση και να έχουμε την υγειά μας!
ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ was created by ΠΠΔ
Aφθονη η ρίγανη στο χωριό μας , όχι μόνο άφθονη αλλά και εξαιρετικής ποιότητας , ιδιαίτερα αρωματική. Φυτρώνει παντού από μόνη της , την ποτίζουν οι βροχές της Άνοιξης και καθώς δεν την τρώει κανένα ζώο χορτοφάγο περισσεύει και για μας. Ευχάριστη απασχόληση το μάζεμα της, κίνητρο για άσκηση για τους νέους, να περνά η ώρα για τους πιο μεγάλους. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται συχνά - πυκνά οι χωριανοί μας να επιστρέφουν κρατώντας το λιγότερο ένα ματσάκι ρίγανη. Όμως η ρίγανη πέρα από το άρωμα προσφέρει ένα σωρό άλλα χρήσιμα συστατικά . Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Μπορεί οι παλιοί να μη γνώριζαν ότι το κρέας που έτρωγαν περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας , προστάτευαν τον οργανισμό από την παραπάνω συμπαιγνία. Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Αλλά δεν ειναι μόνο το κρέας που νοστιμίζει η ρίγανη , για δέστε τη χωριάτικη σαλάτα λουσμένη στη λαδορίγανη, η τα ψάρια με λαδολέμονο και τόσο άλλα φαγητά όπου χρησιμοποιείται αυτό το εξαιρετικό βότανο.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.
Ερχόμαστε λοιπόν το καλοκαίρι στο χωριό, κάνουμε τις πεζοπορείες μας, μαζεύουμε και τη ριγανούλα - φάρμακο, τη στεγνώνουμε, την τρίβουμε , τη φυλάμε σε ένα βαζάκι και είνα πάντα έτοιμη για χρήση και να έχουμε την υγειά μας!
Last edit: 13 Χρόνια 11 Μήνες πριν by ΠΠΔ.
Please Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού to join the conversation.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.713 δευτερόλεπτα