Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2007

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1941 από ΠΠΔ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2007 δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Πάνω από 40 χρόνια κάνω Χριστούγεννα στο χωριό. Εκεί είναι όλα πιο απλά. Δεν έχει λαμπερά μαγαζιά, φώτα , βιτρίνες και ρεκλάμες, βουητά και πολυκοσμία. Λείπουν όλα αυτά τα «καλά» των αστικών κέντρων , όλα αυτά που θέλουμε καμιά 50/ριά χιλιόμετρα να τα βρούμε, αλλά «ευτυχώς» δεν μας τα στερεί η πανταχού παρούσα Τ.V. Ο κόσμος του χωριού είναι λιγοστός, άδειοι οι δρόμοι, η πλατεία , το σχολείο. Λίγα και τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, πιο λίγα και τα μεγαλύτερα, τα αυτοκίνητα επίσης σπανίζουν, επισκέπτες μετρημένοι. Στολίδια γιορτινά και σωληνωτά φώτα που και που , νύχτα μεγάλη , υγρή και παγωμένη και ένας ήλιος που η διαδρομή του πάνω από το χωριό είναι λιγότερη από 5 ώρες την ημέρα.
12 ήταν οι ταξιδεμένοι που μας ήρθαν από μακριά τις πρώτες μέρες.
Μετά την Πρωτοχρονιά, ως τα Φώτα φύγαν οι πρώτοι, ήρθαν και λίγοι παραπάνω.
Έτσι η απογραφή διακυμάνθηκε από 62 έως 74 άτομα σε όλο το δωδεκάημερο.
Στου Θύμιου 10 άτομα, πιο κει στη Γούργαρη ο Β. Μητσέλος με τα παιδιά του έρχεται συχνά , ήταν και η Μηλιά με τη Γιώτα κοντά στη μάννα της κάποιο διάστημα. Βέβαια οι Σπύρος ? Ντίνα ? Μηλτιάδης ως συνήθως εξάντλησαν ολόκληρο εικοσαήμερο. Ηρθε για λίγο και ο Βασίλης του Μπάρμπα ? Λία και ο Χρήστος με την Χρύσα σχεδόν κάθε μέρα εδώ. Μετά την πρωτοχρονιά ήταν και ο Χρήστο ? Μάκος εκ Γερμανίας στην Άννα και τον Λουκά και δίπλα τους ο Βαγγέλης υποδέχτηκε το ίδιο διάστημα την γυναίκα του Κοσμηρία , την Μαριάννα, τον γαμπρό του , τον Βαγγελάκη και την μόλις τριών μηνών μπεμπούλα τους. Μέση Ασφάκα ο Μάκης, η Λεμονιά και η μητέρα του και κάτω ο Τέλης μοναχός. Ο Σταύρο Φώτσης με την Ερμιόνη και το γυιό τους το Σπύρο ήταν σχεδόν όλες τις γιορτές στο χωριό και πρίν τα Φώτα ήρθε ο Γιάννη ? Διώχνος με την Αλεξάνδρα για τρεις μέρες.
Δυο Γιάννηδες Αναγνωστόπουλοι με τρεις φίλους το ίδιο διάστημα ήρθαν για κυνήγι και στον μεσιό τον Μαχαλά ο Κώστα Μάκος με την Χάιδω είχαν για λίγες μέρες εδώ τον Βαγγέλη .
Η Πόλυ με τον Αντωνάκη έμειναν ως τις 2 Γενάρη και στου Κ.Δ. ήρθαν κάνα δυό βραδυές οι μπεκατσοκυνηγοί Ντίνος ( της Σοφίας ) και παρέα. Μία εβδομάδα κάθησε ο Κωστα - Μήτσης με τη Βούλα, ενώ ο Σταύρος με τη Σπυριδούλα ήρθαν παραμονή Φώτων και κάμαν στις 7 τη γιορτή του Γιάννη. Από κάτω η κάκω ? Βασίλω με τη Τζέσικα ( από Βουλγαρία ) και ο Βαγγέλη Μήτσης που γιόρτασε Χριστούγεννα στην Αθήνα και ήρθε στις 29 στο Χωριό. Ευάγγελος και Πολυξένη με το κοπάδι τους στους Μώκους , εκεί όπου τα μαντριά του Αποστόλη , πρώτη χρονιά φέτος που εγκαταλείφθηκε παντελώς ο Γουμενοστάλος . Όμως η παρουσία τους εδώ με τα λιγοστά πλέον κατσίκια , τις κότες, το μουλάρι και τα σκυλιά τους δίνει έναν τόνο ζωής στην άκρη του Χωριού.
Ήρθε και σε μένα ο Γληγόρης με την Μαριλένα από τη Δράμα και ήμασταν την πρωτοχρονιά εννέα άτομα.. Στου Παπαγιαννάκη έξι με τον Βασιλάκη Τσόδουλο και στον Μπαρμπανικόλα στο Αμπελάκι δύο. Στα Αμπέλια η οικογένεια Σταύρου και Νικόλα Μαρτίνη άτομα 6 και από κάτω στον Θ. Μάκο τέσσερις.
Αυτοί όλοι και όλοι, με τόπο αντάμωσης την Εκκλησιά στις γιορτές, το μαγαζί του χωριού τα βραδάκια. Το μαγαζί με ένα χρώμα διαφορετικό από εκείνο του καλοκαιριού, με το τζάκι πυρωμένο και όλοι μαζί μια παρέα απέναντί του.
Κάπου ? κάπου και η κυνηγοπαρέα έκανε την εμφάνισή της.
Καιρός χωρίς εξάρσεις , έφτασε κάποια πρωινά ως 5 βαθμούς κάτω από το μηδέν, στις 2 Γενάρη έπεσαν και κάποιες νυφάδες χιονιού, αλλά μετά γύρισε νοτιάς και βροχή και μάλιστα το βράδυ των Φώτων ήταν τόσο το νερού που ξεσπούριξε ο ετοιμόρροπος τοίχος της αυλής του σχολειού.
Στις 8 Γενάρη αρχίσαν τα σχολειά, φύγαμε και μεις οι «κοντινοί».
Γίνανε και τούτα τα Χριστούγεννα μια ανάμνηση. Μια ανάμνηση γλυκιά, νοσταλγική και πάντα πολυπόθητη παρ? όλη την απλότητα, την ερημιά και την πενία της πολυτέλειας των ρεβεγιόν του κόσμου. Μια φτώχεια που πολλοί την απαξιώνουν και ψάχνουν τα Χριστούγεννα σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, ανά τον κόσμο, σε άλλους όμως θυμίζει πιο πολύ εκείνο το κατάλυμα της Βηθλεέμ και το παχνί των ζώων , αυτό όπου έγιναν τότε τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.111 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.34
Δύση: 20.17
Σελήνη
18 ημερών
Έγερσις Λαζάρου, Γλυκερίου μάρτυρος, Συμεών, Ποπλίωνος μάρτυρος
1832
Η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος, μετά από απόφαση των Προστάτιδων Δυνάμεων.
1864
Θάνατος του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
1941
Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com