Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

  • ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1785 από ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ
ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ δημιουργήθηκε από ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ
Ένα πανέμορφο τριήμερο στο χωριό.

Παρασκευή 10/8. Ξεκινήσαμε στις 7 πμ, το πούλμαν γεμάτο, προορισμός Σωτήρα. Σε πείσμα των προγνώσεων περάσαμε τα σύνορα δίχως κανένας να δείξει διαβατήριο. Χρειάστηκε, βέβαια, να τρέξουμε μέρες πριν για να το καταφέρουμε. Στις 10 πμ περιήγηση σε ένα από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της άλλοτε \"Απείρου Χώρας\", στο Βουθρωτό. Οι πρώτες ομαδικές φωτογραφίες των συγχωριανών στο αρχαίο θέατρο και τη Βασιλική με το δεύτερο σε έκταση- μετά την Αγιά Σοφιά- Βαπτιστήριο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά πάλι πούλμαν, διαδρομή σε ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο αλλά διαβαίνοντας ένα μεγάλο μέρος της ΄\"απέκει\" Ηπείρου για να καταλήξουμε λίγο πριν τις 1 μμ στη Σωτήρα. Οι τωρινοί της κάτοικοι μας υποδέχθηκαν σαν συγχωριανούς τους που λείπουν χρόνια. Κι έτσι νιώθουμε πολλοί από εμάς. Βλέπουμε τη Σωτήρα, φωλιασμένη ανάμεσα σε πρόποδες καταπράσινων βουνών, και δεν ειναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι πρόγονοί μας, φεύγοντας από ένα τέτοιο χωριό, διάλεξαν το χωριό μας για νέο τόπο. Οι γεωμορφολογικές συγγένειες των δύο τόπων είναι αμέσως εμφανείς. Επισκεπτόμαστε την εκκλησία κι έπειτα στην πλατεία μια ανακοίνωση του Αλέξανδρου΄, καρπός πολύχρονης έρευνάς του για την καταγωγή των Μακαίων. Πως και γιατί έφυγαν οι Μακαίοι από τη Σωτήρα! Ένα δώρο για όσους συμμετείχαν στην εκδρομή που θα μοιραστούν όλοι οι συγχωριανοί με το πρώτο τεύχος του περιοδικού του χωριού. Έπειτα τραπέζι κάτω από τα΄πλατάνια και τα έλατα και, κυριολεκτικά, πάνω από το ποτάμι του χωριού, δίπλα στην αστείρευτη πηγή του. Οι νέοι της εκδρομής - λιγάκι άυπνοι από την εκπομπή που κάναμε όλοι μαζί την παραμονή στο ΡΑΔΙΟ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ, 13 άτομα στο υπαίθριο studio (!)- αναζητούν το δρόμο για το αμπέλι και το εικόνισμα του Μάκου που μαρτυρά την αλλοτινή παρουσία μας στο χωριό. Οι γυναίκες δεν αργούν να πιαστούν στο χορό κι όταν πια φεύγουμε - με την υπόσχεση να ξανάρθουμε- ο χορός γίνεται τραγούδι πολυφωνικό μέσα στο πούλμαν για τον κάμπο της Δερόπολης που απλώνεται μπροστά μας. Απόγευμα και στάση στους Άγιους Σαράντα, καφές και παγω τό κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα που λαμπυρίζει, με θέα τη βόρεια Κέρκυρα. Με το τελευταίο φως της μέρας , λίγο μετά τις 9 μμ, επιστροφή στο χωριό, ο δρόμος της επιστροφής μας φάνηκε πιο λίγος και ξεκούραστος. Οι εκδρομείς αρχίζουν τις αφηγήσεις για όσα είδαν σε αυτή τη γεμάτη εικόνες μέρα. Τρία πούλμαν αλλάξαμε, δύο λάντζες στη λιμνοθάλασσα, δύο φορές περάσαμε τα σύνορα, πολλές φορές φρακαρισμένοι στους στενούς δρόμους αλλά η επιστροφή μας ήταν και λίγο νωρίτερα από το πρόγραμμα και καλή...

Σάββατο 11/8. Πρωί κι αγώνας δρόμου από τη Λούτσα ως το χωριό. Συμμετέχουν 22, κυρίως νέοι, σίγουρα πάντως και οι 22 νιώθουν νέοι. Πρώτος ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, δεύτερος ο Αντώνης Τάλλαρης. Κέρασμα αναψυκτικά στην πλατεία, έπαινοι και μετάλλια. Το απόγευμα η ετήσια συνέλευση του Φιλοπρόοδου στο σχολείο. Πάνω από 50 συγχωριανοί, κλίμα ομοψυχίας, ομόφωνη έγκριση απολογισμού και προγραμματισμού, ιδέες για βελτιώσεις σε ζητήματα του χωριού με αποδέκτες όλους τους συλλογικούς φορείς του χωριού. Στον προγραμματισμό του ΦΣΠ προτεραιότητες η επέκταση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου, οι εκδόσεις του Συλλόγου (περιοδικό, λεξικό του χωριού, cd με αρχειακές ηχογραφήσεις, dvd με τα νέα του χωριού κάθε χρονιά), η προετοιμασία διήμερου εκδηλώσεων τον Αύγουστο του 2008 με ευρύτερο ενδιαφέρον στο χωριό, η προετοιμασία μαζί με την Αδελφότητα Παγκόσμιας Συνάντησης Πολυδροσιτών του χρόνου στο χωριό, η διαμόρφωση του χώρου στις Κορρύτες σε χώρο αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η λειτουργία Κινηματογραφικής Λέσχης Πλανόδιου Κινηματογράφου στο χωριό.

Κυριακή 12/8. Το πρωί στην Αγία Παρασκευή εκδήλωση για τους Χαλκιάδες με αφορμή τα 15 χρόνια από το θάνατο του Τάσου Χαλκιά και στο πλαίσιο διήμερου σε συνδιοργάνωση Φιλοπρόοδου, Αδελφότητας και Δήμου Μολοσσών. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καλεί τον π. Δημήτρη να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες στον ιερό και πανέμορφο χώρο της Αγίας Παρασκευής. Χαιρετισμούς απευθύνουν ο Δήμαρχος Μολοσσών και ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Δεσποτικού -γενέθλιου τόπου των Χαλκιάδων- κ. Κακαϊδής. Θέμα της εκδήλωσης η διαχρονική σχέση Χαλκιάδων και Πολυδροσιτών με τρεις σταθμούς. Πρώτος σταθμός η σχέση των Χαλκιάδων με το Χρυσόστομο Λαμπρίδη, χάρη στον οποίο για πρώτη φορά οι Χαλκιάδες εμφανίστηκαν στο εξωτερικό, με το ταξίδι τους το 1958 στην Αίγυπτο. Διαβάζονται αποσπάσματα σχετικά με το ταξίδι αυτό από τη βιογραφία του Τάσου Χαλκιά \"ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΕΣ\" και καλείται και απευθύνει συγκινημένος χαιρετισμό ο ανηψιός του μπάρμπα Τάσιου Χρόνης Χαλκιάς που συμμετείχε σε εκείνο το ταξίδι και τίμησε την εκδήλωση μας με την παρουσία του. Ευχαριστήρια αναφορά στο Χρυσόστομο Λαμπρίδη και για την πρώτη ανέγερση μνημείων για τους Χαλκιάδες στην εθνική οδό, πάνω από το χωριό. Δεύτερος σταθμός η σχέση των Χαλκιάδων με το Θεολόγο Διώχνο με τις ηχογραφήσεις που πραγματοποίησαν στην Ακαδημία Αθηνών τον Ιούνιο του 1953, με επίβλεψη του Καθηγητή Λαογραφίας Γ. Μέγα. Η ακρόαση δύο τραγουδιών εναλάσσεται με προσωπικές μαρτυρίες συγχωριανών, του Προέδρου της Αδελφότητας Γιώργου Διώχνου, της Σπυριδούλας Διώχνου Λαμπρίδη και του Βαγγέλη Μαρτίνη. Τρίτος σταθμός η σχέση του Τάσου Χαλκιά με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη με την τελευταία ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ξεκίνημα της ραδιοφωνικής εκπομπής του Α.Λ. πριν από 18 ολόκληρα χρόνια. Ακρόαση αποσπασμάτων εκείνης της εκπομπής που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1953. Μετά ξεκινά το ζωντανό μουσικό μέρος της εκδήλωσης με την παρουσίαση τραγουδιών συνυφασμένων με τον Τάσο Χαλκιά από το Μιχάλη Μιχόπουλο και τη ζυγιά του Λευτέρη Γκιόκα. Κορυφαίες στιγμές όταν σέρνουν το χορό ο Χρυσόστομος Λαμπρίδης και ο Νικόλαος Διώχνος. Οι συγχωριανοί γρήγορα πιάνονται όλοι στο χορό για να χαρούν ένα μικρό γλέντι στον υπέροχο χώρο. Στο τέλος της εκδήλωσης διανέμονται cd που προετοίμασαν ο Φιλοπρόοδος και η Αδελφότητα με 2 τραγούδια από τις ηχογραφήσεις του 1953 για κάθε οικογένεια του χωριού και τους προσκεκλημένους μας. Τα cd προετοίμασε με δικό της εξοπλισμό, μέρος του οποίου προμηθεύθηκε ειδικά για αυτή την εκδήλωση, και υλικά η Μ.Κ.Ο. \"Άπειρος\" που εδρεύει στο χωριό μας.

Το βράδυ της Κυριακής στις στροφές προς τη Λούτσα οι νέοι του χωριού να χαζεύουν τον ουρανό στη \"νύχτα των Περσειδών\" με τα αστέρια να πέφτουν βροχή συνοδευόμενα από όνειρα και ευχές στο πιο όμορφο ΄τέλος ενός πανέμορφου τριήμερου στο χωριό....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1786 από ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ
Απαντήθηκε από ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ στο θέμα Απ:ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Χθες και προχθές νύχτες προβολών στο σχολείο. Προχθές λιγάκι δοκιμαστική, πάνω στην αντράλα να ετοιμάσουμε τα νέα μηχανήματα χάσαμε την κασέτα που θέλαμε να προβάλουμε! Χτες όλα καλά. Προβάλαμε video και φωτογραφίες (με slide show και μουσική υπόκρουση...) από την εκδρομή στη Σωτήρα, τον αγώνα δρόμου, την εκδήλωση για τους Χαλκιάδες και το περιβάλλον του χωριού μας. Εικολολήπτες του υλικού Αλέξανδρος, Βασίλης και Νικόλας. Την προβολή παρακολούθησαν πολλοί χωριανοί με αδημονία. Κι είπαμε τέτοιες προβολές να κάνουμε συχνά στο μέλλον με το video projector που αποφάσισε να αγοράσει ο Φιλοπρόοδος (οι τωρινές προβολές έγιναν με τα μηχανήματα της \"ΑΠΕΙΡΟΥ\", μηχανήματα που διατέθηκαν δωρεάν και στις άλλες φετινές εκδηλώσεις). Κι επίσης, κάθε χρόνο, ο Σύλλογος θα φτιάχνει ένα dvd με εκδηλώσεις από όλη τη χρονιά για όλους τους συγχωριανούς.

Σήμερα το πρωί κατηφορίσαμε στην Παναγία στη Ζαγορά. Μια αδιαθεσία δεν ήταν τελικά ανησυχητική κι όλα ήταν όμορφα, ιδίως οι πίττες και το λουκουμάκι...

Αύριο η ενορία διοργανώνει εκδρομή ως το ιστορικό Ζάλογγο και τη θάλασσα κι η συμμετοχή προβλέπεται πολυπληθής όπως και στην εκδρομή στη Σωτήρα που ακόμη συζητιέται στις παρέες της πλατείας τα βράδια.

Μεθαύριο Παρασκευή η εκδρομή του Συλλόγου στο Ζαλογγογέφυρο, εκδρομή που οι νέοι μας προσμένουν με ξεχωριστή χαρά.

Υ.Γ.Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και το χωριό μας!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ΑΛ.
  • Το Άβαταρ του/της ΑΛ. Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1787 από ΑΛ.
Απαντήθηκε από ΑΛ. στο θέμα Απ:ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Χθες βράδυ ως τις 5 τα χαράματα στην πλατεία πάνω από δέκα (κυρίως νέοι) πολυδροσίτες να ακούμε και να συμμετέχουμε στη ζωντανή εκπομπή από το ΡΑΔΙΟ 5 ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ! Καλά περνάμε εδώ πάνω...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ekok
  • Το Άβαταρ του/της ekok
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 8 Μήνες πριν #1788 από ekok
Απαντήθηκε από ekok στο θέμα Απ:ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΑΚΙ(ΕΠΡΕΠΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΗ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΤΕ)!ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΗΣΕΣ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!ΧΑΙΡΕΤΗΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.135 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Δευτέρα
29
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.32
Δύση: 20.19
Σελήνη
20 ημερών
Μεγάλη Δευτέρα, Ιωσήφ Πάγκαλου, Ιάσωνος και Σωσιπάτρου
1091
Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ Κομνηνός κατανικά τους Πετσενέγκους στο Λεβούνιο Θράκης.
1854
Η Αγγλία και η Γαλλία αξιώνουν η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκηρύξει τα επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
1880
Καθίσταται υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους Έλληνες πολίτες.
1905
Εκτελείται στην Καστοριά ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Παπαϊωάννου (Αρκάς).
1914
Οι Βορειοηπειρωτικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την Κολωνία.
1941
Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com