Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
15 Χρόνια 11 Μήνες πριν #2145 από ΠΠΔ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Πέρασε και η φετινή Πασχαλιά και όσοι κατάφεραν και τη ζήσανε στο χωριό πρόσθεσαν μια ακόμα όμορφη σελίδα στο βιβλίο της ζωής τους. Απλά και όμορφα , μέσα σε ένα περιβάλλον καταπράσινο και με ποικιλία καιρικών συνθηκών ζήσαμε στιγμές ανάτασης και Ανάστασης , ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά.
Με την καμπάνα πρωί ? απόγεμα να σηματοδοτεί το εορταστικό - πνευματικό περιεχόμενο της κάθε μέρας καλώντας τους χωριανούς για συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας και νοερή συν ? πορεία στο Θείο Δράμα . Αρκετοί απόδημοι ήρθαν από τις πρώτες μέρες και ως τη Μ. Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις , 175 έδειξε η απογραφή τη Λαμπρή . Πέρισυ 170 , παλιότερα όμως με Πάσχα κοντά στα τέλη του Απρίλη πιάσαμε και τους 225.
Το Μ. Σάββατο συνοδεύσαμε πάνδημα την καλή μας Κάκω ? Ρήνη στην τελευταία της επί γης κατοικία, ίσα που κράτησε η πάνω από 24 ώρες βροχόπτωση .
Με κρύο κάναμε υπαίθρια την Ανάσταση και τις δυό επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε και τα εξωκκλήσια του χωριού. Από την Πρωτομαγιά όμως άρχισε πραγματικά να ζεσταίνει, ενώ οι επισκέπτες πήραν σιγά ? σιγά το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Μαζί τους έφυγε και ο Θωμάς ( Θ.Κ.Δ ) , δεν έμεινε για τη γιορτή του. Αλλά η αεικίνητη μάνα του η κυρά ? Αναστασία δεν μπορούσε να ησυχάσει χωρίς γιορτή φέτος. Αν και τα παιδιά της δεν ήθελαν να μείνει μόνη στο χωριό μετά από εγχείρηση και στα δύο μάτια . αυτή το αποφάσισε και από το Σάββατο άρχισε τις προετοιμασίες. Ζύμωσε με καθάριο αλεύρι ένα μεγάλο πρόσφορο για το Ύψωμα και ένα μικρότερο για την Προσκομιδή , υπέρ υγείας. Έφτιαξε και δύο νόστιμες μακαρονόπιτες, αυτές με τη χαρακτηριστική γεύση της περιοχής μας, έβρασε και το σιτάρι σπυρωτό και έδωσε εντολή στο καφενείο να κεράσει όλους μετά την εκκλησιά για τη γιορτή. Όποιος ήθελε μπορούσε να περάσει και από το σπίτι για ένα τσιπουράκι. Δεν προλάβαμε την Κυριακή στον όρθρο να πούμε το τρίτο Χριστός Ανέστη μετά το Ευλογητός και νάτη με το δίσκο της περιποιημένο, τον ακούμπησε κάτω από την εικόνα του Χριστού. Εδωσε το πρόσφορο με τα ονόματα της οικογένειας και μια μεγάλη λαμπάδα μέσα στο ιερό και μετά αφού άναψε κεριά και λαμπάδες στα τρία μανουάλια , προσκύνησε και έπιασε τη θέση της στα Επιτροπικά στασίδια χωρίς βέβαια να καθήσει καθόλου δυό ώρες και ένα τέταρτο ως το τέλος. Ταυτόχρονα δεν ξέχασε το καθήκον της ως επίτροπος για τρίτη θητεία από φέτος , άναψε τα κεριά στους γερόντους που δυσκολεύονται , πρόσεχε αυτά που κόντευαν να λιώσουν , χτύπησε την δεύτερη και την τρίτη καμπάνα , έσβησε και στο τέλος μάζεψε τα απόκερα. Στην ακολουθία του Υψώματος στάθηκε κατά πως πρέπει και μετά έξω μοίρασε το Ύψωμα χαμογελαστή και ανταποδίδοντας τις ευχές των χωριανών που ήταν στη Εκκλησιά περίπου εξήντα. Γρήγορα ? γρήγορα έφερε και τις πίτες στο καφενείο όπου όλοι της λέγαν τα χρόνια πολλά για το Θωμά. Κι? αυτή ασταμάτητη , με ευκινησία που δεν την έχουν ούτε αυτοί που έχουν λιγότερα και από τα μισά της χρόνια κοίταγε μη μείνει κανείς παραπονεμένος.
Θωμά λέγαν και το πρώτο της παιδί που το έχασε νήπιο, μα δεν ξεχνάει ποτέ να το μνημονεύει στη Λειτουργία και σε όλες τις επισκέψεις στο κοιμητήριο , μαζί με τον άντρα της , τους γονιούς της και πολλά ακόμα ονόματα , μιλώντας για αυτούς σαν να ζουν εδώ δίπλα μας , σε έναν παράλληλο υπαρκτό κόσμο όπου με εργαλείο την πίστη προσεγγίζει κανείς.
Πέρασα βέβαια και από το σπίτι της το απόγευμα και κουβεντιάσαμε για τη ζωή της από το 1920 ως σήμερα περιδιαβαίνοντας μνήμες που ζωντανεύουν από το πλήθος των φωτογραφιών που όμορφα έστησε παντού μέσα στο σπίτι, παιδιά , εγγόνια , δισέγγονα, σπίτια , δουλειές , πρόσωπα και γεγονότα . Θα φύγει όμως για λίγο, να επισκεφθεί την μια κόρη της στα Γιαννιτσά και οπωσδήποτε μετά να βρίσκεται στη Αθήνα για τη βάπτιση της κόρης της ανηψιάς της Αρετούλας και μετά θα ξανάρθει να βάλει και λίγο κήπο??
Χρόνια πολλά Αναστασία , για το Θωμά , για σένα , για τα παιδιά σου , για τα εγγόνια σου, για όλο τον κόσμο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.109 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.36
Δύση: 20.16
Σελήνη
17 ημερών
Βασιλέως ιερομάρτυρος επισκόπου Αμασείας, Γλαφύρας
1821
Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί υπό τον ικανότατο Γ. Λογοθέτη.
1825
Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει την Σφακτηρία.
1868
Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.
1886
Αποκλείονται τα Ελληνικά παράλια από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, νικούν τις Ελληνικές δυνάμεις και καταλαμβάνουν το Βελεστίνο.
1915
Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente) και της Ιταλίας.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com